19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Korisnicima MTS digitalne televizije nedostupno 12 kanala kompanije Discovery Networks

Ukinuti su sledeí kanali: Discovery Channel, TLC, IDx, Animal Planet, Eurosport1, Eurosport2, Eurosport1 HD, Eurosport2 HD, DTx, Discovery Science, Discovery Showcase HD, Animal Planet HD.

Nakon više prigovora potrošača koje smo primili, a povodom promene kanala u okviru osnovnog MTS TV paketa, pravni tim NOPS-a i UZPV-a smatra da se i u ovom slučaju može govoriti o kršenju zakona, a konačnu reč o tome izgleda da će opet dati nadležno ministarstvo.

Ugovorna odredba na osnovu koje kompanija Telekom Srbija ad zadržava pravo da jednostrano menja sadržinu usluga, koja je sastavni deo korisničkih ugovora glasi:

 

Međutim, Zakon o zaštiti potrošača propisuje “da je nepravična ugovorna odredba svaka odredba koja, protivno načelu savesnosti i poštenja, ima za posledicu značajnu nesrazmeru u pravima i obavezama ugovornih strana na štetu potrošača”, kao i “da su ugovorne odredbe za koje se pretpostavlja da su nepravične ako se ne dokaže drugačije one čiji je predmet ili posledica: davanje ovlašćenja trgovcu da jednostrano menja sadržinu ugovornih odredaba, uključujući obeležje robe ili usluga; NEPRAVIČNE UGOVORNE ODREDBE SU NIŠTAVE.

Postavlja se pitanje, da li je Telekom, pozivajući se na odredbu iz ugovora i ukidajući svojim korisnicima, prema našem mišljenju, izuzetno popularne i gledane tv kanale zbog kojih je veliki broj korisnika zaključio ugovor sa ovom kompanijom, učinio povredu kolektivnog interesa potrošača? Mišljenja smo da u konkretnom slučaju ima elemenata povrede kolektivnog interesa potrošača, a konačnu reč o svemu daće nadležno ministarstvo u postupku koji ponovo pokrećemo u razmaku kraćem od mesec dana.

Poseban problem predstavlja nereagovanje na sve češće slučajeve kršenja zakona Komisije za rešavanje prigovora potrošača i Savetodavnog tela, a koja su dužna da po Zakonu o zaštiti potrošača rešavaju potrošačke prigovore i zauzimaju stavove o pitanjima od zanačaja za potrošače. Naša organizacija je u više navrata pokušala da kontaktira članove ovih tela, a odgovor koji smo dobili prenosimo u celosti:

 

 

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.