19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Građani Srbije će od sledećeg meseca moći da kupuju tehničku robu sa oznakom AAA koja će označavati da je ta oprema sigurna, kvalitetna i usaglašena sa evropskim standardima.

 

Ova oznaka garantovaće da je tehnička roba prethodno prošla kontrolu neke od 11 akreditovanih laboratorija. Ove laboratorije dobile su opremu iz pretpristupnih fondova EU, a 500.000 evra je dalo Ministarstvo privrede. Ukupna vrednost projekta je pet miliona evra. Ova oprema će se koristiti za ispitivanje proizvoda, kao što su šporeti, mašine za veš, pegle, lična zaštitna odela, građevinski proizvodi, oprema koja se koristi u eksplozivnim atmosferama...

 Tim povodom potpisan je ugovor između Ministarstva privrede i 11 laboratorija o korišćenju opreme za ispitivanje i merenje proizvoda, odnosno za potvrđivanje usaglašenosti tehničkih proizvoda i aparata koje se plasiraju na tržište.

To znači da će bezbednost industrijskih proizvoda koji budu proizvedeni u Srbiji biti istovetna onima koji su proizvedeni u EU. To bi takođe trebalo da dovede do povećanja konkurentnosti srpske industrije na tržištu.

Tim povodom, na konferenciji za medije pomoćnik ministra privrede u sektoru za kvalitet i bezbednost Jovan Petrović naglasio je da su ovakve savremeno opremljene laboratorije od velike važnosti za Srbiju, imajući u vidu da je izvoz porastao za 11,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- Potrebno je da naša privreda u proizvodnji primenuje određene standarde i zahteve za bezbednost proizvoda. Bez takvih standarda našim proizvodima nema mesta ni na jednom tržištu - rekao je Petrović.

Kao simbol bezbednosti uvodi se znak AAA koji će biti zamenjen oznakom C kada Srbija bude postala članica Evropske unije.

Godina bezbednosti proizvoda

U saradnji sa Evropskom unijom, Ministarstvo privrede pokreće kampanju “Bezbednost nema cenu”, a njen osnovni cilje je podizanje svesti građana i same privrede o značaju primene propisa u oblasti bezbednosti, kako za ličnu bezbednost građana, njihove imovine i životne sredine tako i za konkurentnost srpske privrede na tržištu.

Izvor: Blic

 

Nacionalna organizacija potrošača Srbije je ponovo apelovala na državu da razmotri njihov predlog za uvođenje PREKRŠAJNIH NALOGA za trgovce jer je sve više primera da oni izbegavaju rešavanje reklamacija, pa čak i u situacijama kada je kupac očigledno u pravu. Od početka godine povećan je broj prijava u odnosu na isti period 2016, a sve je više potrošača koji ne uspevaju da ostvare prava koja im zakon garantuje.

 

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.