25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Čak 70 odsto građana EU žali se da im je dostava preskupa, a više od 50 odsto ne zna šta da čini u slučaju problema s dostavom



Evropski parlament postigao je prošle nedelje sa Većem i Komisijom EU dogovor o uredbi o prekograničnoj dostavi paketa, čime se uvodi red i na ovaj deo tržišta. Kako je izjavila hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan, nova pravila će sasvim sigurno doneti rešenja koja će pomoći potrošačima koji se bave onlajn trgovinom.

– Posle vrlo teških pregovora imamo dogovor kojim smo postigli mnogo. Nova uredba će doneti transparentnost na tržište dajući veća ovlašćenja regulatornim agencijama. Sve cene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave biće prijavljivane Evropskoj komisiji što će dovesti do pojeftinjenja dostave – kaže Biljana Borzan.

Prema njenim rečima, na ovaj način se uvodi red u jedno vrlo nelogično tržište gde je, na primer, dostava u jednom smeru bila tri puta skuplja nego dostava za istu udaljenost u drugom smeru.

Kada je reč o Hrvatskoj, Borzanova najavljuje da će se verovatno u budućnosti ukinuti ta praksa da slanje paketa u manje države članice košta po pravilu bar dvostruko više nego u veće.

– Primeri gde „Hrvatska pošta" naplaćuje uručivanje malih paketa 4,5 kuna biće prijavljeni komisiji, a već smo dobili potvrdu da ovakva praksa ne postoji ni u jednoj državi Evropske unije.

Hrvatska evroparlamentarka naglašava da joj je drago što je ispred Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača uspela da ispregovara rešenja za potrošače jer im je dostava najvažniji faktor pri onlajn kupovini.

Prema podacima, čak 70 odsto građana EU se žali da im je dostava preskupa, a više od 50 odsto ne zna šta da čini u slučaju problema s dostavom. Zato je uvedena obaveza da potrošaču prilikom kupovine trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju i da mu ponudi poređenje cena. Pre kupovine potrošač se mora informisati šta da radi u slučaju problema na koji naiđe prilikom dostave paketa.

 

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.