Novostinajbitnije informacije...

Bez obzira na zabrinjavajuće podatke Evropske agencije za hranu, proizvođački lobi ne odustaje od agresivnih reklama kako bi privukao najmlađe kupce.

 

Ni posle upozorenja Evropske agencije za bezbednost hrane da 68 odsto adolescenata između 10 i 18 godina konzumira energetske napitke, kao i 18 odsto dece mlađe od 10 godina, nijedna evropska zemlja, osim Litvanije i Letonije, nije ograničila upotrebu ovih proizvoda. Prema rečima Biljane Borzan, hrvatske evroparlamentarke koja se u EU bori za prava potrošača, i ovog puta za to je kriv proizvođački lobi koji, objasnila je, ne sedi skrštenih ruku.

Ovaj komentar usledio je posle odluke tamošnjeg ministarstva zdravlja da neće uvesti zabranu prodaje energetskih napitaka deci, iako je krajem prošle godine podržalo takvu inicijativu. Ministarstvo, navodno, smatra da trenutno ne postoji dovoljno konkretnih podataka na osnovu kojih bi bila uvedena takva mera, kao i da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja i da u okviru propisa o hrani ne postoji mogućnost da se ograniči prodaja energetskih pića.

 

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.