Novostinajbitnije informacije...

Merkator u reklami ističe da su jaja njihove (odnosno Agrokorove) robne marke "K plus", bez GMO, ali im je to sada Veterinarska inspekcija zabranila.

 

Kompanija Mercator S, iz konglomerata Agrokora koji u Srbiji drži trgovinske lance Merkator, Idea i Roda, moraće da obustavi reklamiranje "hrane bez GMO", iako su navodi u njoj tačni.

Veterinarski inspektori bili su u kontroli i doneli odluku da se povuče reklamiranje putem sredstava javnog informisanja kao i sa bilborda, rečeno je za "Večernje novosti" u Ministarstvu poljoprivrede.

Ta reakcija inspektora usledila je pošto se nedavno pojavila reklama da su to prva jaja na našem tržištu sa sertifikatom "Dunav soje" () koji garantuje da je proizvod bez GMO.

Kako u Srbiji zakon o GMO predviđa da nijedan modifikovani živi organizam kao ni proizvod od GMO ne može da se prodaje, odnosno gaji u komercijalne svrhe, podrazumeva se da je sva roba u našoj zemlji bez GMO, pišu "Novosti".

Znači, nije netačno da su jaja bez GMO, kao i da prva imaju taj sertifikat, već je to "zabranjeno naglašavati".

U Ministarstvu poljoprivrede smatraju da se reklamiranjem "kupci mogu dovesti u zabludu da svi drugi proizvodi koji su iste sadržine mogu da sadrže GMO", jer nije naznačeno drugačije.

Oni tu oznaku ne mogu da koriste kao svoju prednost jer, kako kažu u Ministarstvu, deklarisanje hrane mora da se obavlja na način kojim se ne obmanjuje kupac, mada se ovde laički ne vidi da obmana zaista i postoji.

Više nam izgleda kao kad bi proizvođaču cipela zabranili da ih reklamira kao udobne, jer bi to moglo da znači da postoje i neudobne cipele drugih proizvođača.

Ovakvom odlukom dovodi se u pitanje i smisao postojanja sertifikata "BEZ GMO" u Srbiji, kakav je i sertifikat međunarodnog udruženja Dunav Soja.

 

Izvor: Mondo

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.