23. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Председник Националне организације потрошача Србије НОПС Горан Паповић сматра да ова непоштена трговачка пракса мора да се санкционише законом.


Многе је ових дана забринула фотографија гајбица парадајза снимљена наводно на Кванташкој пијаци у Београду на чијој декларацији, поред назива производа, године бербе, имена турског извозника и српског увозника, стоји и стравично упозорење: "Кора није за људску исхрану"!

Oво, како тврде стручњаци, значи да је производ затрован пестицидима и опасан по људско здравље, али да тога, нажалост, има на свакој пијаци у Србији. Народ то једе јер не зна да му то угрожава здравље!

Председник Националне организације потрошача Србије НОПС Горан Паповић сматра да ова непоштена трговачка пракса мора да се санкционише законом.

- Када је кора попрскана пестицидима, наравно да није за људску исхрану јер је отровна и опасна по здравље, али грађани не знају шта купују и не сумњају да кору парадајза не смеју да једу! Већина парадајза се увози из Турске и Албаније и да би задржао свежину од паковања до продаје, што све може да траје и до три месеца, они га прскају специфичним отровима. Зато данас парадајз и изгледа тако пластично, док непрскани домаћи парадајз иструне и појави му се буђ након једног дана ако није у фрижидеру. Морамо боље да контролишемо шта увозимо и да уведемо додатне анализе - сматра Паповић и оддаје да нико не зна колико су отровног воћа и поврћа грађани већ појели.
Агроекономиста Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета непријатно је изненађен да се тако нешто дешава.

- Не могу да верујем како је уопште могло да уђе у нашу земљу нешто на чему стоји да није за људску исхрану! Такве ствари не смеју да се дешавају. Док нисам видео слику да се стварно ради о парадајзу, посумњао сам да су у питању поморанџе или лимун, јер њихова кора није за јело, али ово је стварно страшно - изричит је Шеварлић у изјави за "Курир".

Зрелој боји воћа и поврћа доста доприноси забрањени биљни отров "етрел". Воће и поврће са његовом употребом брзо сазри, али нема никакав укус.

Многи га набављају на црно из земаља у окружењу, али се може наручити и у појединим пољопривредним апотекама, које га набављају илегалним каналима.

 

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, koja je zadužena za kontrolu voća i povrća na granici, saopštila je, međutim, da je paradajz koji je uvezla firma „Milić agrumi” iz Beograda bezbedan i da je prošao sve uvozne kontrole. Oglasio se i uvoznik koji tvrdi da je paradajz potpuno ispravan i da je greškom deklaracija namenjena agrumima završila na ovom povrću.   

Paradajz sa spornom deklaraciju uvezen je iz Turske 24. marta, i to u količini od 21,7 tona. Granični fitosanitarni inspektor je posle obavljenih analiza 29. marta doneo rešenje o dozvoljenom uvozu i stavljanju u promet.

Inspektori kažu da su tragom fotografije, objavljene na društvenim mrežama, koja je navodno snimljena na Kvantašu, proverili uvoznika, ali da na toj pijaci nisu pronašli paradajz sa etiketom koja je izazvala paniku među kupcima. 

 

Izvor: Telegraf

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.