19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Trgovinski lanac "Shop&Go" počeće od 16. aprila da naplaćuje kese u svojim prodavnicama po ceni od dva dinara, a ovakvu praksu mogle bi uskoro da slede i druge kompanije u Srbiji.

 

Kako je saopštila kompanija Delez Srbija, čiji je jedan od brendova "Shop&Go, naplatom plastičnih kesa žele da, kako kažu, smanje njihovu upotrebu kao i zagađenje životne sredine.

U ovim prodavnicama, od juče, pa do 15. aprila, uz račun veći od 1.000 dinara, potrošači će besplatno dobijati pamučni ceger.

S obzirom na to da potrošači u Srbiji najviše koriste plastične kese koje se teško recikliraju, one završavaju na deponijama i predstavljaju veliki problem za životnu sredinu, jer se praktično ne razgrađuju.

Iz maloprodajnog trgovinskog lanaca Merkator S, u okviru kojeg posluju Idea, Roda i Merkator Hipermarketi, potvrđeno je ranije Tanjugu, da razmatraju mogućnost o preduzimanju koraka u pravcu smanjivanja upotrebe plastičnih kesa, što je i direktiva EU u cilju očuvanja životne sredine.

Evropska komisija usvojila je ranije strategiju kojom je zatraženo od Srbije da do kraja 2019. godine ograniči korišćenje plastičnih kesa na 90 komada godišnje po osobi, kao meru smanjenja zagađenja životne okoline.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je nedavno za Tanjug da bi voleo da se upotreba plastičnih kesa smanji što pre, budući da su pet ambalaže i plastične kese "deo modernog otpada koji toliko zagađuje planetu da su štete gotovo nemerljive u pojedinim oblastima".

Dodao je da Ministarstvo već vodi razgovore i razmatra mere za smanjenje upotrebe tih kesa, ali da neće srljati u rešenja koja nužno ne moraju da budu dobra.

"S druge strane, potrebno je hrabrosti da se uđe u sve to i da primenimo rešenja koja vidimo da su i negde drugo primenjivana. Postoji mogućnost da se naplaćuju te kese, što će nesumnjivo smanjiti broj kesa koje se proizvode, ali postoje i druga rešenja", kazao je Trivan i dodao da se pojavljuju i nova tehnološka rešenja, poput toga da se, na primer u Indiji, prave kese od skroba.

"Sve ćemo to imati u vidu i pokušaćemo da se dogovorimo sa trgovinskim lancima kako to da izvedemo i mislim da ćemo lako naći zajednički interes u svemu tome", kazao je ministar.

 

Izvor: Novosti

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.