Novostinajbitnije informacije...

Umesto, recimo, 300 pojedinačnih tužbi i angažovanja isto toliko sudija imali bismo jednu kojom bi bili obuhvaćeni svi ugroženi građaniDa bi zaštita potrošača u Srbiji dostigla nivo zapadnih evropskih država pod hitno je potrebno vratiti kolektivnu tužbu kao mogućnost zaštite prava većeg broja građana odjednom.

Prednosti kolektivne zaštite su ogromne. Recimo, aktuelan problem sa nezakonitom naplatom naknada za obradu kredita ili brojnih prigovora na račun operatera mobilne telefonije mogli bi da budu rešeni brže i jeftinije.

– Umesto, recimo 300 pojedinačnih tužbi, i isto toliko sudija, imali bismo jednu jedinu kojom bi bili obuhvaćeni svi ugroženi potrošači na identičan način – kaže Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) i podseća da je Ustavni sud još 2012. ukinuo odredbe Zakona o parničnom postupku koji je omogućavao kolektivnu tužbu. Ističe da postojeći mehanizam zaštite kolektivnih interesa potrošača ne pruža dovoljan i efikasan pristup pravdi za širok spektar građana, ali ne isključivo potrošača, već i zaposlenih u manjim preduzećima koji žele da podnesu kolektivne zahteve.

Ali, ovo nije samo problem Srbije, većinu zemalja jugoistočne Evrope karakterišu skromno sprovođenje kolektivne zaštite i sudske prakse, konstatovano je nedavno na regionalnom sastanku u Skoplju na kome se govorilo o ovoj temi.

Iz analize, koja je sprovedena u ovim državama, mogu se navesti zajedničke prepreke za adekvatno sprovođenje kolektivne zaštite – skupi i dugotrajni sudski postupci i nedostatak javne finansijske pomoći. Uz to potrošačke organizacije rade sa ograničenim budžetima i brojem ljudi, a primećen je i nedostatak iskusnih i kvalifikovanih sudija. Među potrošačima takođe ne postoji svest da imaju pravo na kolektivno obeštećenje.

Preporuka ovog regionalnog skupa jeste da se ozbiljnije pristupi ovom problemu. Zemlje jugoistočne Evrope treba da osiguraju da su potrošači svesni svojih prava na kolektivnu nadoknadu tako da ih mogu koristiti svaki dan. To se može postići redovnim potrošačkim kampanjama, informisanjem građana o njihovim pravima… Paralelno sa tim treba uspostaviti pravni okvir za kolektivnu potrošačku zaštitu, jasan sistem za finansiranje potrošačkih organizacija kao legitimnog zastupnika potrošača u kolektivnim sporovima.

– Trenutno, potrošačke organizacije u ovim zemljama dobijaju skromne finansijske podsticaje od svojih vlada. Ti podsticaji nisu dovoljni za održivi rad, za motivaciju da pokrenu postupak kolektivne zaštite kao i da imaju finansijski potencijal u slučaju da izgube kolektivni spor – kaže Nikolić koji je bio jedan od predstavnika Srbije na ovom skupu u Makedoniji. On ističe da treba razmotriti uvođenje, ili dalji razvoj, potrošačkog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama. Pored toga, u svim zemljama jugoistočne Evrope postoji potreba za adekvatnom obukom osoblja nadležnih institucija, koje su direktno uključene u kolektivno obeštećenje, kojima, kaže, očigledno nedostaje iskustvo.

– Na kraju, možemo reći da pravni okvir, nedostatak finansijskih i ljudskih resursa stvaraju negativno okruženje za kolektivnu zaštitu potrošača u zemljama regiona – ističe naš sagovornik.

Kada govore o kolektivnoj tužbi, u potrošačkim organizacijama često pominju kolege iz portugalske organizacije DEKO. Još pre dvadeset godina DEKO je pokrenuo prvu kolektivnu tužbu protiv jednog operatera mobilne telefonije i dobio ga na sudu jer je naplaćivao razgovore koji nisu ostvareni. Epilog tog slučaja bio je da je cela zemlja telefonirala besplatno mesec dana.

Od kada je Ustavni sud pojedine odredbe Zakona o parničnom postupku, koje su regulisale ovu materiju, proglasio neustavnim – NOPS se zalaže za izmene Zakona o parničnom postupku i Zakona o zaštiti potrošača, kako bi kolektivna zaštita i obeštećenja bili vraćeni u naš pravni sistem. Iz tog razloga NOPS se uključio u veliki regionalni projekat koji finansira nemački GIZ, a koji ima za cilj upravo ovo o čemu govori. Regionalni projekat „Unapređenje kolektivnog obeštećenja za potrošače u jugoistočnoj Evropi” počeo je da se sprovodi 1. januara prošle godine, trajaće 22 meseca i pokrivaće zemlje zapadnog Balkana. Cilj projekta je jačanje regionalne saradnje u oblasti unapređenja kolektivnog obeštećenja za potrošače u jugoistočnoj Evropi.

Izvor: Politika

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.