19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Internet kupovina popularna je ne samo u svetu, već i u Srbiji. Kupujem-prodajem, Limundo, Kupindo i Aliexpres samo su neki od sajtova na raspolaganju stanovnicima Srbije. Međutim, koje od ovih firma su registrovane, a koje nisu, i kako zaista funkcioniše zaštita potrošača, većina nažalost ne zna.



Onlajn šoping važi za brz, pristupačan i uvek na dohvat ruke. Međutim, da li i sigurniji način kupovine? Iako nisu preovlađujuća, loša iskustva postoje. Studentkinja Tijana Lazović tako je na internetu kupila zvučnik koji je ubrzo prestao da radi.

"Nije bilo šanse da mi to vratimo, niti da nađemo nekakvu garanciju, ništa. Na kraju smo kupili zvučnik u normalnoj prodavnici, i evo i dan danas radi skroz normalno. Nemam baš poverenja što se tiče kupovine sad na internetu. Ako bih nešto morala da kupujem to ne bi bila elektronika”, kaže Tijana.

Jedan od najvećih domaćih internet prodavaca Limundo radi na poboljšanju sistema zaštite. Jovan Šikanja iz kompanije Limundo kaže da im je to prioritet.

"Imamo sjajnu saradnju sa Odeljenjem za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, i onda se trudimo da takve korisnike, zapravo takve ljude koji vrše takva dela, sankcionišeno u skladu sa zakonom”, objasnio je on.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, nepošteno poslovanje je kažnjivo i zabranjeno. I kad je internet prodaja u pitanju.

Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije navodi da su često loša iskustva proizvod nedovoljne informisanosti potrošača, kao i da registrovane domaće firme potrošačima moraju da obezbede pravo na povraćaj robe u roku od 14 dana.

"Kada kupujete od registrovanih trgovaca, imate pravo po Zakonu o zaštiti potrošača da vratite robu u roku od 14 dana bez da navodite razloge koji su vas opredelili da robu vratite. To pravo ne morate sami da znate, to je obaveza trgovca da vam dostavi”, ističe Jovanović.

U slučaju da trgovci prekrše zakon, možete se obratiti udruženju potrošača ili tržišnoj inspekciji jer je propisana novčana kazna za ovakav vid prekršaja.

Višnja Rakić iz Ministarstva trgovine kaže da se zakon u praksi primenjuje i u oblasti kupovine na internetu.

"Mi smo u okviru tržišne inspekcije vrlo često vraćali, naravno kad postoji zakonski osnov za vraćanje robe i zakonski opravdan zahtev, tako da to nikada nije bio nikakav problem. Koliko imam informaciju iz sektora tržišne inspekcije, on je stvarno u punoj primeni”, kaže Rakić.

Stručnjaci poručuju da pri onlajn kupovini treba dobro proveriti ko je prodavac kako bi izbegli moguće prevare.

Iako su prodavci obavezni da poštuju zakon bez obzira na način komunikacije, na potrošačima je da se detaljno informišu o bilo kakvoj vrsti kupovine i njihovom izvoru.

Izvor: N1

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.