25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Stotine kupaca u Srbiji nedavno prevareno kada su umesto ortopedskih klompi, naručenih preko Fejsbuka, dobili jeftine kineske papuče po ceni od 2.000 dinara

Prevare za robu kupljenu preko interneta, posebno preko društvenih mreža, sve su češće, ali kupci u ovom slučaju ne mogu da računaju da će ostvariti prava koja im garantuje Zakon o zaštiti potrošača. Kako za „Politiku” kaže Mladen Alfirović, pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), u slučaju da je roba kupljena od neregistrovanog trgovca, kupcima preostaje da to prijave Odeljenju za visokotehnološki kriminal pri MUP-u i podnesu privatnu tužbu. Na takav korak se retko ko odlučuje budući da je reč o relativno malim iznosima koje potražuju. Poslednji slučaj prevare više stotina građana koji je zaintrigirao javnost jeste prodaja „kvalitetnih” kućnih klompi za 2.000 dinara preko „Fejsbuka”. Umesto obećanih ortopedskih klompi kupcima su isporučivane jeftine kineske papuče koje se na pijacama mogu kupiti za 200 dinara. Kako svedoče prevareni kupci, pošiljalac je bio izvesni Bratislav Cvetković koji je ostavljao uvek isti broj mobilnog telefona, ali različite adrese. Čim bi isporučio paket blokirao bi kupca da bi izbegao mogućnost da ga kontaktira i žali se. Nijedan od ovih kupaca nije dobio ni klompe, niti mu je vraćen novac. Dodatni problem je očigledno napravilo i to što po našim propisima kupac prilikom dostave pošiljke najpre mora da potpiše otpremnicu, a tek onda da otvara paket i žali se ako je nezadovoljan.

– Ovo važi kada vam robu isporučuje kurirska služba, a ne firma koja ima svoju dostavu. Na primer, trgovci belom tehnikom imaju svoje službe koje isporučuju robu i kupci imaju mogućnost da najpre vide šta su dobili, da li ima oštećenja i da odmah reaguju. U slučaju kada pošiljku isporučuje kurirska služba postupak je obrnut, pa kupac i kada je obmanut nema mnogo prostora da reaguje – kaže pravni savetnik NOPS-a.

U ovoj organizaciji kažu da je broj pritužbi na rad kurirskih službi smanjen poslednjih meseci, ali se problemi koje potrošači imaju nisu promenili. I dalje je reč o neisporučenoj ili oštećenoj robi, dok je opravdanje kurirskih službi, koje žele da izbegnu svoje obaveze nadoknade štete, to da je roba bila upakovana u neodgovarajuće pakovanje. Zakon o poštanskim uslugama, kaže naš sagovornik, ima nedostataka i maksimalno štiti operatere, a sva odgovornost je na onome ko šalje robu.

– U ovom zakonu se navodi da je „poštanski operator oslobođen odgovornosti ako dokaže da je do gubitka ili oštećenja registrovane pošiljke došlo usled uzroka koji se nisu mogli predvideti pa čak i zbog krivice pošiljaoca”. Ono što svakako treba znati jeste da propisi kažu da je velika odgovornost na onome ko šalje robu, jer mora da proceni prema vrednosti robe da li je pravilno upakovao sadržinu, zatvorio pošiljku, izabrao pogodno pakovanje – objašnjava Alfirović i dodaje da bi u slučaju oštećenja pošiljke kupac trebalo da se žali kurirskoj službi, a ukoliko ne uspe da reši problem onda da to prijavi Agenciji za poštanske usluge.

– Jedini način da nadoknadi novac je sudski postupak – kaže naš sagovornik iz NOPS-a. Inače, u ovoj organizaciji su, kako kažu, ranije imali dosta pritužbi na rad kurirskih službi i ukazivali su na probleme koje bi trebalo rešiti.

– Problem sa većinom firmi koje se bave ovom uslugom na početku je bio taj što nisu htele da uvaže sugestije da moraju da odgovore na reklamaciju za osam dana. Pozivali su se na Zakon o poštanskim uslugama koji predviđa čak 30 dana za rešavanje žalbi. Međutim, ukazali smo da se na sve odnose između trgovca i potrošača primenjuje onaj propis koji pruža veći stepen zaštite – kaže Alfirović. Ovo se na neki način rešilo, međutim i dalje postoje problemi, jer je ova oblast nedovoljno regulisana zakonom. Isporuka pošiljki je usluga od opšteg ekonomskog interesa i reguliše je Zakon o zaštiti potrošača (ali samo u jednom delu), kao i Zakon o poštanskim uslugama koji propisuje pravila samo za javno preduzeće koje se bavi ovim poslom, a ne i za privatne kompanije sa kojima potrošači imaju najviše problema.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.