19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Krem sir Abc Classic hrvatskog proizvođača Belje pokazao se najboljim na testu slovenske udruge za zaštitu potrošača, i to u konkurenciji od deset sirnih namaza kod kojih su se ocjenjivale brojne njihove odlike, počevši od količine aditiva, masnoće, kalcija, bjelančevina.

Kako pojašnjavaju iz Zveze potrošnikov Slovenije, stručni je žiri na testu provjeravao mikrobiološki sastav krem sireva kao i količinu plijesni ili kvasca koji su prvi znakovi da se namaz pokvario, a ovo posljednje kod svih je deset uzoraka bilo ispod minimalne dopuštene razine zbog čega su svi sirevi, barem kad je u pitanju mikrobiološki sastav, ocijenjeni prolaznom ocjenom.

Potom je pet izučenih kušača isprobavalo i senzorne odlike sireva na testu kao što su izgled, boja, tekstura, miris i okus, a posebno su dobro bili ocijenjeni sirevi glatke površine bez suvišne sirutke, odnosno tekućine, čvrste konzistencije, bez grudica i oni lako mazivi.

Za žiri je potom vrlo bitno bilo i da sirevi imaju “harmoničan miris”, a ovim je kriterijima u konačnici najbolje odgovarao krem sir Abc, a slijedila ga je Milbona proizvođača Z’Bregov.

Abc Classic na testu je dobio ukupno 85 bodova potukavši, osim Milbone, i sir Vivis također proizvođača Z’Bregov, dok je na četvrtom mjestu završio Natur aktiv bio svježi sir proizvođača Hofer, a na petom Mercatorov sirni namaz s vrhnjem.

Abc Classic pritom na tržištu ima i najvišu cijenu, čak 9,90 eura za kilogram, a prosječnu je ocjenu dobio tek za službeno označavanje na proizvodu. Iako su svi sirevi dobili prolazne ocjene, žiri je zaključio kako dobar dio njih ipak sadrži previše soli, ali i previše masnoće.

Izvor: jutarnji.hr

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.