25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

U EU u toku rasprava o direktivi koja donosi novine u pogledu otkazivanja putovanja.

Osim zdravstvenog osiguranja, koje je postalo praktično obavezno za one koji putuju u inostranstvo, sve je izvesnije da će oni koji ugovaraju aranžmane preko turističkih agencija uskoro plaćati i takozvano osiguranje od otkaza putovanja.

Ovo je trenutno u Evropskoj uniji najaktuelnija tema u sektoru turizma gde se raspravlja o novoj direktivi o paket-aranžmanima. Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTAS) nedavno je rekao da se očekuje da će ta direktiva biti usvojena 2021. ili 2022. Kako je objasnio, jedna od novina jeste to što će u ekstremnim situacijama (kao što su smrtni slučaj u porodici ili bolest) turističke agencije klijentima koji su sprečeni da odu na put vraćati 100 odsto uplaćenog novca.

Seničić je najavio da će i domaće agencije prihvatiti te propise kada budu usvojeni na evropskom tržištu. To, naravno, znači poskupljenje aranžmana, jer će agencije, da ne bi rizikovale, u okviru cene aranžmana imati uključeno i osiguranje od otkaza putovanja.

Do tada, kako je rekao, putnici imaju mogućnost da se samostalno osiguraju, što ih, prema njegovoj računici, košta jedan i po do tri odsto cene aranžmana. Ovu ponudu, koja obezbeđuje da putniku bude vraćen deo novca kod nas ima tek nekoliko osiguravajućih kuća. Ipak, ovakva polisa osiguranja, bar sadašnji standardni paketi ne donose toliko pogodnosti koliko se očekuje i čini se da nisu dovoljno precizirani uslovi. Tokom turističke sezone u proseku pet do sedam odsto putnika u Srbiji otkaže aranžman. Opšti uslovi koje propisuju agencije definišu u kojim slučajevima je moguće otkazati put i koliko novca je moguće dobiti nazad od agencije.

S uplaćenom polisom kod osiguravača putnici ne mogu da računaju da će im novac biti vraćen tek tako i u celosti. Potrebno je da imaju opravdan razlog zbog kojeg odustaju, poput bolesti, smrti bliske osobe, neodložnog sudskog poziva... Procedure koje predviđaju ovdašnji osiguravači podrazumevaju dostavljanje dokaza o razlozima otkaza, koji su u nekim nepredviđenim situacijama opterećujući.

Kako je za naš list ranije objasnila Lela Saković s portala „Sve o osiguranju”, većina osiguravača i u svetu u ponudi ima kao osnovni paket ovo osiguranje, a ono podrazumeva da se novac uplaćen za putovanje vrati osiguraniku samo u slučaju da se dogodi neki od unapred definisanih razloga. Obično je to bolest, smrt užeg člana porodice, poslovna obaveza, sudski poziv, prirodna katastrofa ili teroristički napad u zemlji u koju se putuje, a uslovi uglavnom zavise od kompanije do kompanije. Da bi se povratio novac, potrebni su vrlo precizni dokazi da se osigurani slučaj desio.

Ali, kako je rekla Sakovićeva, u nekim zemljama postoje i polise s dodatnim pokrićem, koje su skuplje, ali obuhvataju i otkaz putovanja „iz bilo kog razloga”. Putnik u tom slučaju ne mora da navodi razlog odustanka, ali mora to da najavi najkasnije 48 sati pre početka aranžmana. U tom slučaju, pojedine kompanije obezbeđuju povraćaj celog iznosa, a neke 50 ili 75 odsto vrednosti aranžmana. Postoji, takođe, i osiguranje od prekida putovanja, kada se osiguraniku vraća deo novca za dane koje nije iskoristio i za putne troškove, ukoliko su oni bili uračunati u cenu aranžmana.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.