19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Novim Zakonom o zaštiti potrošača, koji bi trebalo da buse usvojen u Skupštini do rkaja godine, trgovci će biti u obavezi da odu na vansudsko poravnanje po zahtevu potrošača i na taj način će se izbeći preskupo i presporo rešavanje sporova po sudovima.

Ovu ključnu novinu u zaštiti prava i interesa potrošača otkrio je za "Blic" ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Nacrt Zakona o zaštiti potrošača naći će se u Skupštini u septembru kada će biti predmet javne rasprave.

- U tom nacrtu najbitnija stavka je unapređenje vansudskog poravnanja potrošača i trgovca. To vansudsko poravnanje postojalo je i do sada u zakonu, ali nije zaživelo. Nijedan trgovac se do sada nije odazvao na vansudsko poravnanje po zahtevu potrošača jer nije bio u obavezi da to učini. Takođe, ni tela za medijaciju nisu bila plaćena tako da uopšte nije bilo vansudskog poravnanja trgovca i potrošača. Po novom zakonu, trgovac će biti u obavezi da se odazove na vansudsko poravnanje po zahtevu potrošača - naglašava Ljajić za "Blic".

I tela za medijaciju koja treba da posreduju u vansudskom sporu trgovca i potrošača će znatno ozbiljnije raditi.

- Ta tela će biti finansirana iz budžeta, a imaće i pojačani i uslove za dobijanje licence. Ministarstvo pravde će izdavati te licence. Kada vide da su u obavezi da se odazovu na vansudsko poravnanje, trgovci će morati da probaju da reše spor sa potrošačem. Ukoliko ne reše spor, moraće da idu na sud. Na ovaj način pokušaćemo preventivno da delujemo jer svakako nije dobro za reputaciju trgovca da se povlači po sudovima. Zato je bolje spor rešiti vansudski pogotovo što će sudovi voditi evidenciju potrošačkih sporova i tačno znati koji su trgovci bili najviše na sporovima - objašnjava Lajić.

Kako kaže, potrošači će imati na raspolaganju četiri koraka da reše spor sa trgovcem i zaštite svoja prava i interese.

- Prvi korak je da se potrošač sam obrati trgovcu. Ako u tome ne uspe, drugi korak je da to uradi preko Udruženja za zaštitu potrošača. Ako i to bude bez efekta, potrošač će u trećem koraku moći da reši spor preko tela za medijaciju. Da bi tek na kraju, ako nijedan od ovih koraka ne uspe, potrošač i trgovac išli na sud. Cilj nam je da što više izbegnemo sudske procese. To je tendencija i svuda u Evropi jer su sudski procesi preskupi i prespori – podvlači Ljajić.

Druga ključna novina prema Nacrtu Zakona o zaštiti potrošača jeste da je obrisan gornji cenzus za vrednost spora koji se može rešiti vansudski.

- Do sada su mogli vansudski da se rešavaju samo sporovi u vrednosti do 500.000 dinara. Prema nacrtu novog zakona, potrošači i trgovci će moći da idu na vansudsko poravnanje i za sporove vrednije od 500.000 dinara. To znači da od sad predmet vansudskog poravnanja može biti i nakit, nameštaj ili automobil – ističe Ljajić.

Podsećanja radi, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je u najavi nacrta zakona da potrošač, kao ključni učesnik na tržištu, mora da ima punu zaštitu države. Takođe, posebno je naglasila saradnju i finansijsku podršku udruženjima za zaštitu potrošača i dodala da je u junu raspisan konkurs za finansiranje programa u oblasti zaštite potrošača vredan 20 miliona dinara.

Prekršajni nalog za trgovce

Nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača predviđa prvi put prekršajni nalog za trgovce.

- Pošto mu inspektor napiše prekršajni nalog zbog određenog prekršaja, trgovac će imati mogućnost odmah da plati kaznu koja će biti upola manja. Reč je o kaznama za manje prekršaje za koje je trgovac priznao grešku. I na taj način će trgovac moći da izbegne odlazak na sud - naglašava Ljajić.

Izvor: Blic

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.