16. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

U slučaju proglašenja vanrednog stanja putnicima se refundiraju troškovi, ali šta kada neko iz straha ne želi da putuje.

Evropski potrošački centar od izbijanja epidemije virusa korona nije objavio ništa o pravima putnika, iako su u poslednja dva meseca mnoga putovanja otkazana. Uglavnom se sve svodi na dobru volju hotelijera i agencija da li će ili ne refundirati novac putnicima. Jasno je da u slučaju proglašavanja vanrednog stanja u nekoj zemlji oni imaju obavezu da vrate novac, ali nije precizirano koja su prava u slučaju da putnik iz straha ne želi da putuje. Srpski hotelijeri će tako sledeće nedelje saopštiti koliko je putnika otkazalo rezervacije i oni od države traže pomoć kako bi umanjili štetu koja je nastala otkazivanjem gotovo 80 odsto rezervacija iz Kine, ali i drugih zemalja.

I u hrvatskim udruženjima potrošača bavili su se ovom temom. Na pitanje putnika da li imaju pravo na povraćaj novca u slučaju da je let okazan zbog virusa korona, kažu da ima i to kada kompanija sama otkazuje let koji još nije počeo. Ako je reč o povratnoj karti, kompanija je putniku dužna da omogući drugi, najbrži mogući povratak na destinaciju. Inače, većina aviokompanija je na svojim sajtovima već objavila uputstva za putnike koji su već kupili karte za zemlje u kojima je proglašeno vanredno stanje, kao što su Kina, Južna Koreja, Italija ili Iran.

Saopštavaju da avio-kompanije u većini slučajeva imaju razumevanja, pa su bez nadoknade dozvoljavali da se promeni datum putovanja.

Putnike takođe zanima i da li u slučaju otkazivanja leta imaju pravo na povraćaj novca za smeštaj u hotelu.

– Ako je putnik sam organizovao putovanje – dakle, posebno je rezervisao let i hotel, opšta pravila nalažu da on u tom slučaju nema automatsko pravo na povraćaj novca za smeštaj, nego to zavisi od uslova koje predviđa hotel. Za one koji su uplatili paket aranžman situacija je jasnija, jer se putnik može pozvati na Zakon o turizmu, navode u potrošačkim organizacijama. Najjasnija je situacija kada putnik uplati aranžman preko agencije, jer može da dobije celokupan uplaćeni iznos ukoliko je na toj destinaciji proglašeno vanredno stanje. U ovom trenutku više je putnika koji iz straha ne žele da putuju uopšte, pa čak ni u zemlje u kojima nema opasnosti od virusa korona (takvih je sve manje). U ovom slučaju putnik nema pravo na celokupan iznos putovanja nego samo na deo koji zavisi od ugovora koji je putnik potpisao sa agencijom.

Putnici iz Evrope ovih dana najviše otkazuju putovanja za Italiju koja je jedno od najvećih žarišta ovog virusa. Većina zemalja je izdala preporuke izbegavanja putovanja u ovu zemlju. Ipak to automatski ne znači da imaju pravo da otkažu putovanje i dobiju novac nazad. Kako objašnjavaju u potrošačkim organizacijama ovakve preporuke nemaju snagu proglašenja vanrednog stanja, pa tako putnici nemaju ni pravo da po automatizmu dobiju novac uplaćen i za avionsku kartu i hotel. Oni mogu da otkažu putovanje, ali će im biti vraćeno onoliko novca koliko je ugovoreno sa agencijom u takvim slučajevima.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.