Audio, video i IT oprema

Kupovina televizora podrazumeva mnogobrojne izbore, od kojih Vam neki verovatno nisu ni poznati. Ovaj vodič  organizuje proces u jasne i logične celine koje će Vam pomoći da napravite pametnu odluku.

Budžet

Naravno, Vaš budžet će imati veliki uticaj na Vašu odluku. Veličina ekrana, karakteristike, marka i još mnogo drugih činilaca utiču na cenu.  Možemo Vam pomoći da izvučene što više za Vaš novac, bez obzira koliko malo ili koliko mnogo želite da potrošite.

 

Tip televizora

Kao i većina kupaca, verovatno ste se već odlučili za ravan ekran, ali možda još uvek ne znate da li da kupite LCD ili plazma set. Iako spolja izgledaju slično, oni koriste drugačije tehnologije i slika ima drugačije karakteristike. Iako se LCD televizori daleko više prodaju, uglavnom zbog toga što su plazma setovi dostupni samo u veličinama 42 inča ( oko 107cm) ili više, nemojte automatski pretpostaviti da su LCD televizori i bolji. Vredno je razmotriti oba tipa. Ravni ekrani su izgurali sa tržišta druge i nešto starije modele televizora i svega nekoliko od tih modela se sada mogu naći u maloprodaji. Oni su odličan izbor za Vaš dom, ali manje praktični za svakodnevnu upotrebu. 3D televizori su najnovija igračka u gradu. Kako je svaki dan sve više 3D televizora, cene padaju i sve je više novih karakteristika, a čini se da će 3D setovi privući još više pažnje ove godine. Čuli smo za još jednu novinu, mnogi novi LCD i plazma setovi imaju mogućnost pristupa internetu, pa sada postoji način da strimujete video online ili da prostupite Vašim omiljenim stranica na netu.


Veličina ekrana
Odluka koju veličinu televizora da kupite je verovatno jedan od mnogih aspekata nabavke. Većina potrošača imaju običaj da kupuju što veći novi set, pri tome im to omogućava da u potpunosti uživaju u oštrim detaljima HD sadržaja, što je znatno privlačnije i kreira osećaj da ste u bioskopu. Morate znati da veličina starih cevnih televizora i novih širokih ekrana ne može da se poredi, jer proporcije variraju. Promena sa 27 inčnog (68cm) katodnog na 32 inčni (81cm) široki ekran neće Vam predstaviti veliku razliku. Naime televizor od 32 inča jeste širi, ali ne i mnogo viši od onog od 27 i time ćete dobiti samo nešto detaljniju sliku.
Ako budžet i veličina Vaše sobe dozvoljavaju, verujemo da ćete najzadovoljniji biti sa ekranom veličine 40-42 inča (101-107 cm).  Veći ekrani, veličina 46-50 inča (117-127 cm), su odgovarajući ukoliko planirate da sedite 3m udaljeni od ekrana. Želite da Vaš ekran bude dovoljno velik da vidite detalje koji čine da HD izgleda toliko realno i da uživate u velikoj slici. Samo, nemojte kupovati ogroman ekran I sedeti odmah ispred njega; ukoliko sedite preblizu ekranu televizora, moći ćete da primetite elemente slike (piksele), sive linije ili čak i video šum – poznat još i kao “sneg”. Ekrani od otprilike 26 do 32 inča (66-80 cm) su sasvim dovoljni za povremeno gledanje u Vašoj spavaćoj sobi, na primer.


Rezolucija ekrana
Rezolucija predstavlja broj piksela, odnosno elemenata slike, koje ekran sadrži. Set 720p prikazuje 1024×768, 1280×720, ili 1366×768 piksela. Set sa 1080p rezolucijom, ponekad reklamiran i kao “full HD”, prikazuje 1920×1080 piksela. Prvi broj predstavlja broj piksela preko ekrana, gledajući s leva na desno, a drugi broj je broj piksela po visini. Drugi broj se često koristi da opiše rezoluciju seta, na primer set 1080p ima 1080 piksela gledano od gore prema dole. Iako set 1080p ima potencijal da prikaže finije detalje nego 720p, rezolucija ne određuje kvalitet slike. Faktori kao što su svetlost, kontrast I boja takođe su važni.


Drugi problemi
Kada kupujete pripazite još i na garanciju, razmislite koliko želite na potrošite na razne kablove, osigurajte se da dobijete najbolju cenu I slično.


IZVOR: Consumer Reports