Novostinajbitnije informacije...

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je usvajanjem novog Pravilnika o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, omogućilo poljoprivrednicima da od Nove godine legalno sami prodaju svoje proizvode i prerađevine od mesa i mleka na imanju, pijacama ili marketima u celoj zemlji.


Oni će moći da prodaju na svom kućnom pragu, dakle, ukoliko, na primer, imate proizvodnju mleka i hoćete da pravite sir, moći ćete to na svom kućnom pragu da radite samo ukoliko uđete u registar, pojasnio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da će država pomoći tu registraciju, ceo taj proces, da ljudi budu relaksiraniji.

Poljoprivrednici će moći da prodaju na svojim gazdinstvima ili da direktno šalju na kućne adrese potrošača i jaja, ribu, voće i povrće koje sami proizvode. Reč je o direktnoj prodaji, čime bi poljoprivrednici trebalo da izađu iz sive zone poslovanja i na taj način potrošačima bez zaziranja od inspekcije ponude tradicionalne proizvode.

Po propisima, proizvođači će biti direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraće da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica.

Međutim, neće morati da uvode sistem HACCP, odnosno princip analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka proizvodnje. Biće u obavezi da najmanje dva puta godišnje kontrolišu uzorke namirnica.

Mali proizvođači biće upisivani u poseban registar ne samo zbog kontrole Veterinarske inspekcije već i zbog toga što će imati olakšane uslove poslovanja.

Proizvođači mleka će imati rigorozniji nadzor jer će morati jednom kvartalno ispitivati sirovo mleko na ukupan broj bakterija.

Živinari će jednom godišnje imati obavezu kontrole mesa na prisustvo salmonele.

Po objašnjenju Tamare Bošković iz Uprave za veterinu, nikada i nije bilo zabranjeno prodavati sirovo mleko s kućnog praga.

Znamo da se to i do sada dešvalo, ali je sada i propisima uređeno, objasnila je Tamara Bošković.

Kako je dodala, time su proizvođači dobili veću odgovornost. Namirnice moraju da budu zdravstveno ispravne, a dozvolu za prodaju će imati samo oni koji imaju sopstvenu proizvodnju. Higijena će morati da bude po zadatim standardima, a životinje zdrave.

Ona je dodala da je cilj da se tradicionalna proizvodnja u malim gazdinstvima standardizuje i proizvođačima olakša osvajanje tržišta, ali i da se zadovolji sve veća potreba kupaca za domaćom hranom.

Inače, u donošenju tog novog pravilnika Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji s proizvođačima, koristilo je iskustva Austrije, Francuske i Mađarske, u kojima se pokazalo da je to bio dobar podsticaj za male proizvođače da razviju tradiconalnu proizvodnju na svojim gazdinstvima.

Do tada, oni uglavnom nisu uspevali da pariraju velikim proizvođačima zbog nedostatka kapitala da uvedu i ispoštuju rigorozne standarde proizvodnje u Evropskoj uniji.

 

Izvor: Dnevnik

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.