Novostinajbitnije informacije...

Plaćanje platnim karticama

Poslednjih dana u javnost se plasiraju potpuno neodgovorne izjave o nepostojanju obaveze trgovca ili ugostitelja da omogući plaćanje platnim karticama.

Ovom prilikom želimo da obavestimo javnost da postoji propis koji detaljno uređuje ovu oblast – Zakon o fiskalnim kasama. Član 6. taksativno navodi delatnosti koje moraju omogućiti potrošačima da plate robu ili uslugu platnim karticama. Bez izuzetaka.

Opširnije...

Otrovne igračke i odeća opasna po decu na srpskim rafovima

Prema poslednjem izveštaju Komisije EU, među nebezbednim proizvodima na tržištu zemalja članica najviše je bilo igračaka zbog prisustva opasnih hemikalija, zatim motornih vozila, odeće, tekstila, a situacija u našoj zemlji je vrlo slična.

Opširnije...

Sve o kupovini na daljinu - prednosti i rizici i kako odustati od kupovine

Svedoci smo sve većeg razvoja elektronske trgovine odnosno kupovine preko interneta, a koju Zakon o zaštiti potrošača prepoznaje i definiše kao ugovore zaključene na daljinu. Ovakav vid kupovine, koji je često za potrošače komforniji, i u skladu sa tim kolokvijalno nosi naziv "kupovina iz fotelje", donosi potrošačima i veći obim prava. Takođe, u ovu kategoriju spadaju i ugovori zaključeni van poslovnih prostorija trgovca, odnosno razne i sve učestalije prezentacije koje se obavljaju po restoranima, u domu potrošača ili nekom drugom prostoru koji nije maloprodajni objekat trgovca.

Opširnije...

NOPS: Razdvojiti žito od kukolja u turističkim agencijama

Aktuelni događaji ukazuju na to da se problemi u sektoru turizma i ugostiteljstva usložnjavaju. Pitanje licenci za većinu agencija i dalje nije rešeno, osim za neke koje su uspele da obezbede polise osiguranja, a takvih je izuzetno mali broj u odnosu na ukupan broj agencija. Ponude za osiguranje koje su pojedinim, uglavnom manjim agencijama, dostavljene predstavljaju, u ovim okolnostima, ogroman namet i bez pomoći države i ministarstva izvestan je bankrot većine turističkih agencija.

U ovakvom ambijentu, postavlja se pitanje šta će biti sa putnicima koji poseduju vaučere za zamensko putovanje? Da li će uspeti da ga realizuju ili dobiju povrat novca? Po svoj prilici neće.

Opširnije...

Organizacije za zaštitu potrošača najviše prigovora imaju na Sport Vision

Obuća, naročito patike, nije nimalo jeftina stavka i kad je u kući više dece, sportska obuća menja se kao na traci. Sudeći po podacima Udruženja za zaštitu potrošača, najčešće primedbe na kvalitet robe odnose se na patike, sportske čizme, sprinterice... Tako se desi da se rašiju, odlepi đon, puknu sa strane, pocepaju posle nekoliko nošenja, propuste vodu kada ne bi trebalo. Sledi reklamacija, čekanje zamene ili povrata novca. Nemaju svi, međutim, sreće da uspešno zamene "falš" robu.

Opširnije...

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.