19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Epidemija kroonavirusa i vanredno stanje, koje je u Srbiji bilo na snazi gotovo dva meseca, značajno je promenilo način života i rada u celoj zemlji.

Mnogo toga što se do tada moglo, u vreme ograničenog vremena kretanja nije bilo moguće, a potrebe za određenim proizvodima, naravno da su postojale. Zato su se tokom vanrednog stanja mnogi građani odlučili da, poštujući mera opreza, kupuju iz svojih domova - iz fotelje i taj vid kupovine zabeležio je značajan rast onlajn kupovine, a na taj način najviše se se kupovali tehnička roba, odeća i obuća.

Onlajn kupovina tokom je vanrednog stanja zabeležila rast od gotovo 100 posto u odnosu na raniji period. Baš kao i kod uobičajene kupovine, potrošači koji su imali neke nedoumice i probleme prilikom kupovine na daljinu obraćali su se udruženjima za zaštitu potrošača, a najčešći prigovori odnosili su se na to što roba koju su poručili nije stigla u ugovorenom roku. Po rečima pravne savetnice Nacionalne organizacije potrošača Srbije Nikice Jovanović, tokom vanrednog stanja kupci su se žalili da se prekoračuju rokovi dostave i to uglavnom prilikom kupovine preko društvenih mreža, koja je rizična i na sopstvenu odgovornost jer u slučaju da dođe do problema potrošači ne mogu da se obrate nadležnoj inspekciji jer nije reč o registrovanim prodavcima.

Pazarenje iz fotelje

Mnogo je onih koji u Srbiji nude mogućnost kupovine na daljinu, iz fotelje, ali je ipak takav pazar daleko ređi nego uobičejeni odlazak u prodavnicu. To je i razlog što je na tržištu malo, ili bar nedovoljno onih koji ovakvu uslugu nude, ali se može očekivati da će se posle iskustva s kojima su se i trgovci i kupci našli, to promeniti. S jedne strane ovakav, savremeni način kupovine sve je češći i bez promena koje su izazvane koronavirusom a uz to sve govori da će se sadašnje stanje potrajati pa će kupovina na daljinu postati sve učestalija. Ta činjenica trebalo bi da doprinese da bude sve više onih koji će nuditi takvu vrstu usluge potrošačima, ali i boljoj organizaciji prilikom dostave naručenih proizvoda kako bi se izbeglo prekoračenje rokova isporuke.

- Najčešće primedbe su se odnosile na odbijene reklamacije i kvalitet robe i usluga uglavnom tehničke robe ili usluge operatora - rekla je Nikica Jovanović ukazujući da su u NOPS-u u kontaktu s potrošačima i da pokušavaju da im pomognu da ostvare prava.

Pravni savetnik u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine Marko Dragić ističe da je za kupovinu u periodu vanrednog stanja bilo prigovora potrošača koji su robu kupovali onlajn

- U tom perodu imali smo stotinak prigovora zbog nepoštavanje roka isporuke - kaže Dragić. - Zakonski rok  za isporuku robe kupljene van prodavnice je 30 dana, a budući da je tada ova vrsta kupovine značajno porasla, zaista nije bilo moguće da sve isporuke budu urađene u tom roku jer rast ove vrste kupovine nije pratila kurirska služba, odnosno ona nije bila dovoljno razvijena. Što se tiče ukupnog broja prigovora potrošača u prvoj polovini ove godine  mogu reći da, iako se još uvek ne znaju precizne brojke, je izvesno da ih je, u poređenju s istim periodom prošle godine manje. Na to je najverovatnije uticalo vanredno stanje tokom kojeg se, nesumnjivo, manje i kupovalo.

Marko Dragić naglašava da su kupcima na daljinu zagarantovana sva prava potrošača u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, te da oni koji kupuju na daljinu i od ovlašćenih prodavaca imaju pravo da u roku od 14 dana vrate robu bez obrazloženja zašto to čine, što nije slučaj prilikom uobičajene kupovine.

Izvor: Dnevnik

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.