20. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Umesto skupih proizvoda sa navodno zdravstvenim efektima, isporučuju jeftine kineske kopije i naplaćuju ih skupo uz ugovore koji često ne mogu da se raskinu.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije NOPS upozorila je juče da je ponovo povećan broj primedbi potrošača koji su ,tvrde, žrtve trgovaca koji nude različite proizvode sa zdravstvenim efektima. Ova roba, poput prekrivača, masažera, ali i uređaja za čišćenje, koje su dobro obučeni trgovci ranije nudili na prezentacijama, sada se prodaje tako što oni pozivaju kupce telefonom i tako im predstavljajaju ponudu koja se „ne odbija”. Obično je reč o prodaji robe na više rata, uz obavezne poklone, a kada se oni odluče da kupe, roba se ubrzo isporučuje na kućnu adresu.

Najčešće se ispostavi da su to jeftini kineski proizvodi čija cena prevazilazi tržišnu, međutim kupci posle nikako ne uspevaju da raskinu taj ugovor, niti da stupe u kontakt sa prodavcima. Jasno je da je reč o dobro uigranim trgovcima koji na taj način najčešće biraju starije osobe. Kada shvate da su prevareni, mnogi se često ustručavaju da priznaju čak i porodici da su žrtve prevaranata. Zoran Nikolić, predsenik NOPS-a u Kragujevcu, kaže da je povećan broj primedbi i da trgovci sada koriste ovu situaciju u kojoj stariji ne idu često u kupovine, pa mogu da ih lakše ubede i prodaju im različite artikle.

– Ponovo skrećemo pažnju, posebno starijima, na sve prisutniju prodaju raznih pokrivača, masažera i sličnih proizvoda koje im uvežbani prodavci nude u svim krajevima Srbije. Izuzetno je važno da znaju da u ovakvim vrstama trgovine postoji zakonski rok od 14 dana za odustanak bez ikakvih posledica. Razumemo da starim ljudima prija dodatna pažnja koju im posvećuju prodavci na terenu, ali to može skupo da ih košta – kaže Nikolić i dodaje da nije sramota priznati da smo pogrešili. Čak i to nije jedina opcija, jer uvek u ovakvim situacijama mogu da se obrate našim pravnicima koji rade u okviru Savetovališta za potrošače.

Naime, građani koji su se žalili toj organizaciji, tek po isprobavanju proizvoda shvatili su da proizvod nema karakteristike koje su navedene i svi oni koji su pokušali da kontaktiraju odmah sa trgovcem i vrate naručenu robu – nisu uspeli u tome.

Kako kažu u navedenoj organizaciji, uvidom u dokumentaciju koju potrošači dostave, oni primećuju velike nepravilnosti, pre svega to što im prilikom kupovine nije priložen i obrazac za odustanak od ugovora na koji potrošač ima pravo po zakonu. Prema važećim propisima, popunjavanjem navedenog obrasca kupac u roku od 14 dana od kupovine ima pravo da, bez navođenja razloga, odustane od kupovine. S druge strane, proizvodi se isporučuju bez uputstva za upotrebu, što takođe ukazuje na prevaru, kažu u NOPS-u.

Važno je znati da u slučaju da trgovci koji robu prodaju van poslovnih prostorija kupcima ne dostave ovaj obrazac, potrošači imaju pravu da od ugovora o kupovini odustanu u roku od godinu dana.

Najvažnije od svega je da prilikom potpisivanja ugovora detaljno pročitaju svaki član, jer se dešava da trgovac u ugovoru naznači da je ugovor o odustanku od kupovine dostavljen kupcu, iako nije, a potrošač koji potpiše takav ugovor uskraćuje svoje pravo da se odrekne ove kupovine u roku od jedne godine, ukoliko nije zadovoljan.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva trgovine, pod prodajom van poslovnih prostorija podrazumevaju se situacije kada ugovor o prodaji zaključe trgovac (npr. trgovački putnik) i potrošač, van poslovnog prostora trgovca. Najčešće je reč o prodaji na promocijama (npr. u restoranima), ličnim nuđenjem prilikom posete potrošaču u njegovom domu ili na njegovom radnom mestu.

– Kod ove vrste kupovine, potrošač ima pravo da odustane u roku od 14 dana od dana kada je potpisao porudžbenicu ili ugovor. Porudžbenica mora da sadrži obrazac za odustanak od ugovora, a pre zaključenja ugovora trgovac je dužan da potrošača obavesti o pravu da odustane od kupovine. U ovom slučaju potrošač vraća robu, a trgovac novac, bez mogućnosti da zahteva neku dodatnu nadoknadu troškova, kao što je, na primer, određeni procenat od cene koju je platio – navode u resornom ministarstvu.

Rizično plaćanje preko administrativne zabrane

Kako je redakcija Potrošača više puta pisala, sve je više građana koji u ovakvim transakcijama koriste mogućnost plaćanja preko administrativnih zabrana na platu ili penziju. Iako je ovo primamljiv način plaćanja, trebalo bi biti obazriv, jer se u praksi događa da kompanije koje posluju na taj način podmeću različite ugovore, od kojih je kasnije nemoguće odustati. Jedna naša čitateljka o kojoj smo ranije pisali je tako na prezentaciji kupila prostirku od memorijske pene po ceni od 614 evra, platila je i učešće, potpisala porudžbenicu, a kada je mesec dana kasnije ipak shvatila da je ušla u nerazumno skupu kupovinu i pokušala da odustane, naišla je na nerazumevanje trgovca. U odgovoru je bilo navedeno da je ova firma dan nakon prezentacije već stupila u kontakt sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje i da će ugovorene rate (na prezentaciji) biti prosleđivane sa njenog računa na račun ove firme. Niko joj nije ni pomenuo obrazac za odustanak od kupovine, a trgovac joj je zapretio da će u slučaju da se predomisli, prodavcu morati da isplati 25 odsto vrednosti porudžbine.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.