19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Uredba kojom je Vlada ograničila najvišu maloprodajnu cenu goriva u Srbiji biće produžena do kraja aprila, rečeno je Danasu.

Trenutno, litar evrodizela košta 197 dinara, dok je benzin 175 dinara po litru. Ove cene počele su da važe 1. aprila u 15 časova i važiće do narednog petka, 8. aprila u 15 časova. Dizel je prethodne nedelje koštao 187,23 dinara, a benzin 176,05 dinara.

U Ministarstvu energetike za Danas nisu konkretno potvrdili kada će i koliko biti produžena, ali podsećaju da je Uredba o ograničenju maksimalne maloprodajne cene derivata doneta u cilju zaštite domaćih potrošača usled velikih poremećaja na globalnom tržištu cena sirove nafte i derivata i da su ovakve uredbe donele i neke države u regionu, poput Mađarske, Crne Gore, Hrvatske.

“Trenutna situacija na svetskom tržištu se ne smiruje, već se dodatno komplikuje zbog situacije u Ukrajini i poremećajima u snabdevanju. Iz tog razloga svakodnevno se prati dnevno trgovanje derivatima i sirovom naftom, kao i takozvani fjučersi za trgovanje u budućnosti”, ističu u ovom Ministrastvu za naš list.

U Ministarstvu podsećaju da je smanjena akciza na derivate u iznosu od 20 odsto, te da je ograničena i maksimalna maloprodajna cena.

“U cilju stabilnog snabdevanja tržišta derivatima obezbeđene su i dodatne količine derivata u rezervama koje omogućuju snabdevanje tržišta Srbije u periodu od oko dva meseca”, kažu u Ministarstvu i dodaju da će Vlada i u narednom periodu u skladu sa dešavanjima i trendovima na svetskom tržištu činiti sve kako bi zaštitila domaćeg potrošača i obezbedila dovoljne količine derivata za nesmetano funkcionisanje privrede i stanovništva.

Dopunjena Uredba je usvojena 17. marta na mesec dana, ali je Vlada odlučila da je dodatno produži. Prva Uredba o ograničenim maloprodajnim cenama evrodizela i benzina usvojena je 10. februara.

Izvor: Danas

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.