18. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Sumnju u kvalitet meda pod robnom markom „K plus” izazvala akcijska cena od 171 dinar. Utvrđeno da je reč o plagijatu

Ministarstvo poljoprivrede iz trgovinskog lanca „Idea” povlači livadski med pod robnom markom „K plus”, pošto je utvrđeno da je reč o falsifikatu, saznaje „Politikin” Potrošač. Med koji je bio na akciji od 25. do 27. avgusta prodavao se za 569 dinara po kilogramu, dok je uz ovu teglu trgovac drugi kilogram nudio za samo 171 dinar, što je popust od 70 procenata. Ovo je izazvalo sumnju potrošača, a potom i domaćih pčelara koji se već godinama bore protiv falsifikata meda. Slučaj je prijavljen inspekciji koja je odmah reagovala, kontrolisala ovaj med i pronašla falsifikate zbog čega je i preduzela mere, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, za naš list.

– Posle prvobitne kontrole, uradili smo i superanalizu koja je potvrdila prethodne nalaze i izdat je nalog da se roba povuče, kaže Nedimović i dodaje da će se danas znati više detalja o količinama i akciji koju je Ministarstvo poljoprivrede sprovodilo u poslednja tri meseca na suzbijanju falsifikata meda. Inače, inspekcija je nakon dospele superanalize već juče ušla u pogone proizvođača „Aza” iz Ledinaca koja je pakovala med za „Ideu”.

 

Med je najjeftinije zdravlje koje može da se kupi i zato kupovina ovog pčelinjeg zlata nije prilika da uštedite koji dinar. U prodavnicama je med industrijski, na pijacama, nažalost, često lažan, pa to što je jeftiniji, zapravo predstavlja bacanje para, jer od njega nema nikakve zdravstvene koristi.

Falsifikatori veoma uspešno koriste neznanje potrošača, svesno ih truju i ugrožavanju njihov ionako nizak standard, ali zato vi možete bez laboratorijskih uslova kod kuće proveriti šta ste kupili, pa da više nikad ne odete na istu tezgu. Pčelar i apiterapeut Aleksandar Bikar otkriva kako to možete da uradite brzo i lako.

1. U kašiku usuti malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno je zagrevajući dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.

2. U posudu staviti dve kašike meda. Dodati šest kašika alkohola i postepeno zagrevati na električnom šporetu deset minuta. Ne sme se zagrevati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi beli talog, med je falsifikovan.

3. U čašu staviti supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmešati i dodati nekoliko kapi joda. Ako poplavi, onda nije med, nego falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin.

 

Kristalizacija je svojstvo prirodnog meda

Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati.

Falsifikovani med sastoji se pretežno od kristal šećera, ali tu se mogu naći kukuruzni, kao i bombonski sirup koji se koristi u konditorskoj industriji. Zato kad nađete dobar med, ne žalite pare jer on sadrži više od 300 lakoresorbujućih materija, među kojima su minerali, vitamini, esencijalne amino-kiseline, biljni antibiotici... Med jača imuni sistem, utiče na formiranje crvenih i belih krvnih zrnaca, ukratko lista blagodeti koje donosi zdravlju je beskrajna.

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.