Infoteka

Ovaj deo predstavlja nepresušni izvor informacija i svojevrsnu bazu znanja. Razvrstani u nekoliko glavnih kategorija svaki prikazani slučaj
može se primeniti na bilo koga od nas. Iz tog razloga smatramo korišćenje ovih saveta neophodnim u nameri da stvorimo obrazovanog potrošača.

Podkategorije:

Aparati za domaćinstvo

Pokvarena pegla

PITANJE:

Supruga je pre oko 2 meseca kupila peglu u Neptunu u Pančevu. Međutim već kod prvog korišćenja pegla je počela da curi. Ja sam odneo peglu u ovlašćeni servis na popravku, jer je garancija 2 godine. Dva puta su serviseri pokušali da otklone kvar, ali uvek se ponavljala ista greška. Posle drugog servisa dobili smo novu peglu (isti tip), ali je kvar bio identičan. Kakva je dalja procedura, odnosno da li supruga i ja možemo da uzmemo novi model pegle u istoj radnji, spremni smo i da doplatimo ako treba Hvala na razumevanju.

POKVARENA LAMPA

PITANJE:

Pre 2meseca kupila sam neonsku lampu kojoj je za 15dana rada pregorela cev; promenila sam. U narednih 15dana mi je pregorela cela lampa. Posto sam bacila ambalazu i racun kupila sam novu. Od prodavca sam saznala da treba da promenim uticnicu u koju sam ukljucila lampu sto sam i uradila. Nova lampa je radila mesec i 10 dana i ponovo je crkla i cev i lampa. Sacuvala sam racun i originalnu ambalazu moje pitanje je kakva su moja prava i sta da radim.

S postovanjem Suzana

Neopravdana zamena

PITANJE:

Kao svadbeni poklon smo dobili dana 24.01.2009 fritezu, koju nismo koristili, što se veoma lako može utvrditi kao i njegova ispravnost i još uvek je u garantnom roku. Obrazloženje šefa objekta, gde je uredjaj kupljen i gde smo hteli da zamenim za nešto drugo, nama korisnije, je da je zamena moguća u roku do mesec dana od kupovine uređaja. Zamolili bismo Vas da nam pomognete oko ostvarivanja prava oko zamene.

Kako smanjiti račune za el. energiju

PITANJE:

Kada jelo u poklopljenom sudu provri, smanji se snaga grejne ploče tako da lagano vri 30-40 minuta, a zatim se grejna ploča isključi. – Proces kuvanja se nastavlja na isključenoj grejnoj ploči, na račun toplotne inercije grejne ploče i započetog kuvanja

Frižider na popravci

PITANJE:

Dana 09.01.2010.godine primetio sam da frižider ne hladi i zamrzivač ne zamrzava čuvane proizvode, tj. isti su poluotkravljeni, posle par sati sve je opet bilo u redu, nakon čega sam opet primetio da su isti otopljeni. Uređaj hladi i zamr- zava proizvode periodično, na otprilike desetak sati. Prijavio sam smetnje ovlašćenom servisu koji su nakon desetak dana došli i nisu mogli odrediti, koja je vrsta kvara, ali su pretpostavljali da je u pitanju jedna od dve elektronike, koje nemaju na lageru te iste moraju naručiti od preduzeća uvoznika. Koji su i naručili i posle mesec dana došli i promenili da bi ustanovili da to nije bilo u pitanju već da je verovatno neki grejač koji isto tako moraju naručiti iz inostranstva.

Opširnije...