Novostinajbitnije informacije...

Uvođenje vakcinalnog pasoša između Grčke i Izraela, ali i poziv Atine kineskim turistima, otvara mogućnost sličnog dogovora i sa zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Vest da je Grčka spremna da snosi 50 odsto troškova obaveznih PCR testova za sve turiste koji se ovog leta budu uputili ka Halkidikiju oraspoložila je i građane Srbije koji su navikli da tamo odmaraju. Ova najava stiga je doduše za sada samo iz Udruženja hotelijera Halkidikija, ali je nastavak inicijative koja je pokrenuta još u avgustu prošle godine. Ono što ohrabruje je i uvođenje vakcinalnog pasoša između Grčke i Izraela, a kako prenose tamošnji mediji, nije isključena mogućnost sličnog dogovora i sa balkanskim zemljama. Da li će sektor turizma ove sezone imati priliku da počne ozbiljnije da se oporavlja zavisiće, naravno, pre svega od epidemiološke situacije. U Grčkoj su i dalje na snazi restriktivne mere i granice i dalje nisu otvorene, dok se prve informacije o uslovima za srpske državljane i mogućem ulasku tokom leta, mogu očekivati najranije krajem sledećeg meseca.

Kako za naš list kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, osim protokola sa Izraelom koji otvara mogućnost i za druge zemlje, pa i Srbiju, dobra još jedna informacija. Naime, grčki ministar turizma je ovih dana u kontaktima sa kineskim zvaničnicima pozvao Kineze da letuju u ovoj zemlji. To je, navodi Seničić, na neki način stidljiva najava da ni naši građani koji su vakcinisani kineskom vakcinom ne bi trebalo da budu onemogućeni da nesmetano putuju kroz Evropsku uniju, budući da je ranije bilo najava da će biti uslovljavanja u tom smislu.

– Još je neizvesno da li će biti ozbiljnijeg oporavka i da li će imati posla, međutim, za razliku od prošle godine, ovo je ipak bolji početak. Putovaće se sigurno po Srbiji, u Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu. Sasvim izvesno i u Egipat i Tursku koje će, kao i prošle godine biti otvorene za turiste – dodaje Seničić.

On objašnjava da je pozitivno i to što Srbija već do sada ima oko 400.000 građana koji su primili i drugu dozu vakcine, što će sigurno biti prednost kada je reč o uslovima pod kojima će se ulaziti u pojedine turističke zemlje.

– Verujem da će doći do usaglašavanja sertifikata o vakcinaciji, kao i da će sve biti uskoro definisano. Kada je reč o Grčkoj, sektor turizma je tamo dobio ogromnu pomoć države, ali ona ističe u aprilu i nema najava da će biti produžena. Zato hotelijeri apeluju da se ove formalne stvari što pre definišu kako bi mogli da se pripremaju za sezonu – kaže naš sagovornik iz Jute.

Upitan kako su ocenili najnovije mere pomoći, on navodi da su očekivali bespovratnu pomoć, jer je to jedini način da firme opstanu. U agencijama su jako razočarani, jer turizam nije u ovim paketima koje je država izdvajala prepoznat kao izdvojena celina. To je moralo da se uradi, jer nije isto kada pomoć stiže nekome ko radi i zarađuje i onome ko nema nikakve prihode i nema odakle da vrati novac dobijen od države.

– O tome pričaju i Grci koji su dobili ogromna sredstva. Reč je o egzistenciji, zato oni i traže da čak i u slučaju da granice na nivou EU ostanu zatvorene, potpisuju međudržavne dogovore kako bi turisti letos mogli da putuju u ovu zemlju. Da podsetimo, Srbija i Grčka su već započele razgovore o budućem memorandumu o uslovima putovanja tokom letnje sezone. Ovaj dokument bi, kako je najavljeno, trebalo da uključuje međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji i uspešan plan imunizacije, kao i druge tehničke detalje koji će biti utvrđeni u narednom periodu. Potpisivanju memoranduma prethodiće usvajanje teksta ovog dokumenta od vlada Srbije i Grčke. Prema ovom dokumentu od 1. maja do 1. oktobra bi, kako je predviđeno, svim građanima koji su vakcinisani protiv kovida trebalo da bude omogućen ulazak u ove dve zemlje, dok će oni koji još nisu primili vakcinu putovati uz obavezan PCR ili antigenski test.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.