25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Od početka godine značajno se povećao broj reklamacija zbog kašnjenja ili neisporučivanja pošiljki, ali i zbog oštećenja na naručenim proizvodima

Od početka pandemije globalno su najviše profitirali onlajn trgovci, a i u Srbiji je ovaj vid trgovine doživeo ogroman rast. Samo tokom prošle godine ostvaren je promet od 33 milijarde dinara, što je duplo više nego 2019. godine. Prema podacima „Statiste”, prošle godine je u Srbiji na internetu bilo čak 3,3 miliona kupaca, a ljudi su više nego obično onlajn kupovali garderobu, ali pre svega hranu, koja je zabeležila rast od 200 odsto, a odeća i obuća oko sto i tehnički uređaji 50 procenata. Promena navika, međutim, nije donela samo dobre rezultate – uporedo sa rastom broja transakcija i kupovina, rastao je i broj nezadovoljnih kupaca, kao i onih koji su reklamirali kupljenu robu. Prema podacima Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, tokom 2020. godine zabeleženo je 22.213 reklamacija, od čega se najviše odnosilo na nameštaj, zatim odeću, belu tehniku i na kraju male kućne aparate. Od ukupnog broj prigovora, oko šest odsto njih odnosilo se na isporuku, i to na kurirske usluge čak 73 odsto primedaba. Budući da se i u prvih šest meseci ove godine broj primedaba značajno povećao, stvorila se dobra prilika da nadležni u ovoj oblasti razgovaraju na ovu temu i zatraže rešenja.

Organizacija za zaštitu potrošača iz Kragujevca kao članica NOPS-a organizovala je okrugli sto na temu isporuke robe kao važnog segmenta razvoja elektronske trgovine. Za istim stolom našli su se predstavnici Ministarstva trgovine iz sektora za zaštitu potrošača, ali i poštanski saobraćaj, kao i predstavnici trgovaca, kurirskih službi i organizacija za zaštitu potrošača.

– Naša ideja bila je da svi realno sagledaju probleme koji se tiču isporuke robe i da vidimo šta možemo da učinimo da se te usluge poboljšaju. Još prošle godine kada smo analizirali prigovore potrošača, shvatili smo koliki je to problem – kaže Zoran Nikolić iz Organizacije za zaštitu potrošača Kragujevca. Kako kaže, ni oni do sada nisu razumeli do kraja određene probleme koje potrošači imaju sa kurirskim službama, ali sada je to mnogo jasnije. Regulativom se, dodaje, nisu bavili jer ona nije nova, a i činjenica je da je ona usaglašena sa evropskim regulativama i da Srbija u tom smislu ne zaostaje.

– Problemi na koje se kupci žale uglavnom su isti godinama i odnose se na neisporučivanje ili kašnjenje robe, oštećenja na poručenim proizvodima... Primetili smo da od dana poručivanja prolazi i više dana od obaveštenja koje je kupac dobio u predugovornom obaveštavanju i onda tu nastaje problem. Rok za isporuku po zakonu je 30 dana, ali trgovci obično navedu da je isporuka za nekoliko dana, što ako se ne desi, kupce navodi da odustanu od ugovora. Inače, dešava se da istu robu naručuju od više trgovaca i uzimaju onu koja najpre stigne, a ostale pošiljke otkazuju – objašnjava Nikolić i dodaje da su se dogovorili da rokovi moraju biti preciznije definisani i da se navodi „očekivani rok isporuke”. Jedna od primedaba kupaca bilo je i to da kurirske službe ostave obaveštenje da kupac nije bio na adresi, a to nije tačno. Nikolić kaže da je njegova zakonska obaveza da čak dva puta pokuša da isporuči robu i tek onda da kupca obavesti da mora sam da preuzme pošiljku. Na pitanje da li je NOPS tražio obaveštenje da li kupci imaju pravo da otvaraju pošiljke pre preuzimanja, što je jedno od čestih pitanja koje stiže i na adresu naše redakcije, naš sagovornik kaže da su i tu propisi vrlo precizni.

– Paket ne može da se otvori jer se time, prema propisima, narušava autonomija pakovanja. Robu prodaje trgovac, a kurirska služba pruža usluge prenosa pošiljke. Kod svih otkupnih pošiljki kupac ima pravo da robu detaljno proveri i po potrebi je reklamira u sledeća 24 sata. To je dovoljan rok i, kako su nam rekli trgovci, svaka opravdana reklamacije se usvaja – objašnjava naš sagovornik iz Odeljenja potrošača Kragujevca. Oni su još jednom podsetili kupce da robu onlajn obavezno kupuju od registrovanih prodavaca koji se legitimišu, jer je to svojevrsna zaštita od prevare. Svaka kupovine od fizičkog lica preko društvenih mreža nosi ogroman rizik.

– Ne kažem da kupac ni u ovom slučaju neće dobiti naručeni proizvod, ali kupiće verovatno kopiju jer nema logike da nešto što u prodavnici košta recimo 20 hiljada dinara neko preko društvenih mreža nudi za pet puta manji iznos. Nema logike i sigurno je reč o prevari – kaže Zoran Nikolić.

 

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.