23. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Cene nafte na globalnom tržištu prošlog vikenda pale su najviše u poslednjih devet meseci jer trgovci zbog novog talasa širenja koronavirusa prodaju terminske ugovore u očekivanju slabljenja potražnje širom sveta.

Cena barela Brenta na londonskoj berzi potonula je proteklog vikenda 8 odsto, na 65,18 dolara, najniži nivo od aprila. Na američkom tržištu barel WTI nafte pojeftinio je 9 odsto, na 62,32 dolara, najniži nivo od septembra prošle godine.

Cene nafte u petak su zabeležile neprekidni pad sedmi trgovinski dan zaredom budući da se sve više država u svetu suočava s rastućim brojkama zaraženih kovidom-19, zbog čega ograničavaju putovanja u nastojanju da suzbiju širenje pandemije.

Kina je uvela strože metode dezinfekcije u svojim lukama, uzrokujući zagušenje protoka roba, te je, kao i i SAD, uvela ograničenja broja putnika na avionskim letovima. Brojne druge zemlje, među kojima i Australija, ograničile su putovanja građana. Zbog toga je potražnja za avionskim gorivom oslabila, nakon što je celog leta rasla.

“S takvom vrstom neizvesnosti, teško je naći uporište cenama nafte. Vlasti oštro deluju kako bi minimalizirale izbijanje zaraze, a to direktno preti potražnji za naftom”, ističe Džohn Kilduf, partner au Again Capital LLP.

 

Izvor: N1

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.