17. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je u izveštaju da su "Beogradske elektrane", od 2018. do 2020. naplaćivale vlasnicima stanova uslugu grejanja prema površini, a ne prema potrošnji, što je nezakonito.

Zbog toga je u javnosti podignuta velika prašina jer se sumnja da su na taj način oštećeni potrošači. Da ih nije malo potvrđuje i to što je ovakav način naplate primenjen kod 90 odsto vlasnika stanova, što je suprotno Zakonu o energetici, efikasnom korišćenju energije i odluci o načinu plaćanja komunalnih usluga Beograda. Upravo ova informacija je usred leta “zagrejala radijatore” jer mnogi građani smatraju da je sve namerno urađeno od “Beogradskih elektrana” kako bi se na njihovu štetu punili računi ovog preduzeća.

Nije bilo nikakve inspekcije

Tako bar proističe iz brojnih poziva građana redakciji “Blica” u kojima se traže da se razjasni ko je kriv, da li su i koliko oštećeni i ima li odgovornosti za ovakvo kršenje zakona. Sve u svemu informacija je bila prava “bomba” u javnosti i to atomska jer je izazvala sumnju da su korisnici usluga “Beogradskih elektrana” nezakonito oštećeni.

Tome je doprinela i konstatacija DRI da nije postojao adekvatan inspekcijski nadzor od 2018. do 2020. koji bi kontrolisao ostvarivanje prava potrošača u oblasti snabdevanja toplotnom energijom, ali i nepostojanje obaveze zaključenja pojedinačnih ugovora o snabdevanju toplotnom energijom i uslova za eventualni raskid. Revizori su utvrdili da je bilo nezakonitosti i kod prava potrošača na reklamaciju.

Nastavnik fizičkog i bokser

Oni doduše nisu imenovali krivce za ovakvo stanje, ali Beograđani jesu i prst upiru u Radeta Bastu, direktora “Beogradskih elektrana”.

- Ovaj nastavnik fizičkog i bokser potrošače Beograda udara u mozak i ubeđujuje nas da živimo u toplim stanovima iako su temperature ispod dozvoljenih 18 stepeni. Umesto da rešava probleme oko grejanja upućuje čestitku ambasadoru SAD Kristoferu Hilu, i to u vreme kada veliki broj građana nema grejanje zbog kvara. Uzeo je i ulogu patrijarha, pa šalje i poslanice, a ima vremena i da ukida moratorijum na nuklearke. Zato su naši računi “atomske bombe” za naše džepove, a DRI nas navodi na sumnju da su “Elektrane” mnoge od nas oštetile. Uostalom, u svetu je nemoguća misija da jedno ovakvo preduzeće vodi bokser, a ne stručnjak - zajednički je imenitelj pristojnih poruka Beograđana koji su se obratili “Blicu”.

Niko ih nije kontrolisao

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, za “Blic” kaže da je nemoguća misija i da se u rad “Beogradskih elektrana” uključe udruženja potrošača koja po zakonu treba da kontrolišu deo njihovih aktivnosti, što je konstatovala i DRI.

- Prava potrošača u snabdevanju toplotnom energijom Rade Basta je apsolutno suspendovao jer ih nema ni u Komisiji za reklamacije ni u Savetu, kako nalaže zakon, pa je lov u mutnom na sceni. Dogovor da se uključe naša udruženja u ova tela postignut je kod Zorane Mihajlović pre više od godinu dana, gde je bio i Basta. Tada je obećao da će ispoštovati zakon, ali do danas ništa nije uradio, a kontakt s njim da se postigne dogovor je nemoguća misija jer čovek menja brojeve telefone svakog meseca. To verovatno ne radi ni direktor CIA, a nadležni treba da vide od koga se on krije - kaže Papović.

Ni ugovora ni reklamacija

On dodaje da takvo ponašanje sprečava svaku kontrolu rada i onog što je urađeno u tehničkom pogledu da “Elektrane” naplaćuju grejanja po potrošnji.

- U starim i energetski neefikasnim zgradama je verovatno jeftinije da se naplata obavlja po površini. Međutim, i tamo gde se naplaćuje po potrošnji može da se sumnja da računi nisu ispravni jer uređaji nisu prošli kontrolu Zavoda za metale već su priznavani sertifikati proizvođača. Da apsurd bude veći, ima slučajeva da je njihovu ispravnost potvrdila agencija koja ne postoji. Ne postoje ni pojedinačni ugovor sa potrošačima, pa je uskraćeno i njihovo pravo na raskid. Sve te anomalije komplikuju se i time što su “Elektrane” suspendovale i pravo potrošača na reklamaciju računa jer o tome odlučuju njihove stručne službe, a ne komisija - objašnjava Papović.

"Elektrane": Niko nije oštećen

U "Beogradskim elektranama" za "Blic" kažu da je izveštaj DRI "pogrešno interpretiran u javnosti i da potrošači nisu oštećeni naplatom po površini".

- Problem da se opšteobavezujuća odluka donese, prave energetski neefikasne zgrade jer uvođenjem novog sistema obračuna dobijamo oko 100.000 nezadovoljnih vlasnika stanova jer će im izdatak za grejanje biti znatno veći nego što je u paušalnom sistemu naplate. Poboljšanje njihove energetske efikasnosti podrazumeva, investiciju od oko 100 evra po metru kvadratnom prema sadašnjim cenama. Što se tiče primedbe DRI na reklamacije one su otklonjene i obavljaće ih Komisija za rešavanje reklamacija, a ne stručne službe, kao do sada - kažu u "Elektranama".

Izvor: Blic

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.