23. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Opšte je poznata informacija da je na tržištu Republike Srbije prisutan i dostupan veliki broj alkoholnih pića, kako u prodajnim, tako i u ugostiteljskim objektima.  Da li je do tradicije, mentaliteta ili navika, ali je evidentno da građani naše zemlje u toku cele godine konzumiraju alkoholna pića, neovisno od povoda. Dosadašnja istraživanja pokazuju da je od svih dostupnih alkoholnih pića PIVO najomiljenije među građanima Srbije.

S obzirom da je na tržištu Republike Srbije dostupan veliki broj domaćih ali i uvoznih piva, Nacionalna organizacija Srbije je sprovela višenedeljnu anketu čija je tema bila ispitivanje sveopšteg zadovoljstvo, navika i preferencija potrošača – konzumenata piva. Potrošači su imali mogućnost da putem interneta učestvuju u anketi i odgovaraju na pitanja i o samoj upoznatosti sa vrstama piva koje su dostupne.

Rezultati ankete pokazuju da je pivo zaista piće koje većina ispitanika konzumira. Čak 91,42% ispitanika je potvrdilo da uživa u degustaciji ovog pića, od kojih 40,77% nekoliko puta nedeljno i to najčešće kod kuće (46,35%).

Anketa pokazuje da ispitanici i pored sve rasprostanjenih i dostupnih piva na tržištu prednost daju lager pivu (54,94%), i ostaju verni svetlom flaširanom ječmenom pivu.

Takođe, na pitanje vezano za presudnu karakteristiku prilikom izbora piva, većina ispitanika tvrdi da daju prednost ukusu piva (48,93%).

57,51% anketiranih potrošača se opredeljuje za industrijska piva, i smatra da kvalitet piva opravdava cenu (45,49%).

 

Brendovi domaćih proizvođača piva koje ispitani potrošači najčešće kupuju su Zaječarsko pivo (42,06%), Jelen pivo (23,60%) i Lav pivo (13,73%).

Kada su u pitanju strani brednovi piva koji su dostupni na tržištu Republike Srbije, ispitanici se najčešće opredeljuju za Nikšićko pivo (15,02%), Heineken (9,87%), Tuborg (8,58%) i Paulaner (7,29%).

Iz priloženog se može zaključiti da potrošači – konzumenti piva najčešće kupuju domaća industrijska svetla lager piva.

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.