19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

NOVI SAD -Prošle godine u oktobru udruženje "Zaštita potrošača" organizovalo je testiranje debljine plastičnih kesa na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Testiranje je obuhvatilo teritoriju grada Beograda. Utvrđeno je da je čak 80 posto plastičnih kesa srednje veličine koje kupujemo u prehrambenim prodavnicama znatno tanje nego što je dozvoljeno uredbom glavnog grada. Ipak, na kasama u Beogradu i dalje se kupuju kese koje su tanje od 50 mikrona.

Evropska unija i grad Beograd propisali su da bi plastične kese trebalo da budu minimalne debljine od 50 mikrona kako bi se kese koristile više puta, a to je gotovo nemoguće ako su one pretanke. Upotrebom jedne kese više puta, došlo bi i do smanjenog broja bacanja, ali i manje proizvodnje plastičnih kesa. Glavni cilje uredbe direktno je vezan za zaštitu životne sredine.

Iz Nacionalne organizacije potrošača ističu da bi potrošači mogli da reklamiraju kese zbog neispunjavanja standarda kvaliteta koji su propisani.

"U praksi je teško zamislivo da će bilo ko reklamirati kese, ali ako kesa pukne i ne služi svrsi da prenesete namirnice od tačke a do tačke b , naravno da ćete vi kao potrošač imati pravo da se žalite trgovcu i da tražite nadoknadu štete za sve te namirnice koje su vam eventualno propale ", kazao je Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

I sa Tehnološkog fakulteta, ali i iz Nacionalne organizacije potrošača slažu se da bi oni koji su doneli uredbu trebalo da se pozabave kontrolom primene tog propisa.

Naša preporuka je da svakako u većoj meri koristite platnene cegere ili stare kese kako bi se smanjio loš uticaj po životnu sredinu. Cene plastičnih kesa samo su jedna od mera u nizu koje kompanije koriste kako bi se smanjila ukupna količina plastike u sistemu.

Ako i postoje uredbe u određenim lokalnim sredinama, postavlja se pitanje da li postoji kontrola propisa, kako bi se u potpunosti ispunio primarni cilj, a to je zaštita životne sredine.

Izvor : RTV

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.