19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) oglasila se u toku dana i saopštila da se lek Folkodin povlači sa tržišta Srbije.

 

Lek Folkodin se koristi za ublažavanje akutnog nadražajnog, neproduktivnog (suvog) kašlja uzokovanog oboljenjima respiratornih puteva.

Kako B92.net nezvanično saznaje, zamene za Folkodin Alkaloid (folkodin) nema. Kako njihvo izvor objašnjava, ukoliko i ima ovog leka na stanju, farmaceuti nakon zvaničnog pisma zdravstvenim radnicima neće smeti da ga izdaju.

U pismu upućenom zdravstvenim radnicima navedeno je i sledeće:

* Primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.

* Nisu identifikovane efikasne mere za minimizaciju ovog rizika kod pacijenata koji su bili izloženi lekovima koji sadrže folkodin. Zbog toga se lekovi koji sadrže folkodin povlače iz prometa. Jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lek Folkodin Alkaloid (folkodin), kapsula, tvrda, 10 mg.

*Potrebno je da lekari razmotre druge alternativne terapije i posavetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin.

Takođe, u objavi se navodi da u slučaju anestezije koja zahteva primenu neuromuskularnih blokatora, potrebno je da zdravstveni radnici provere da li su pacijenti koristili folkodin u poslednjih 12 meseci. Ukoliko jesu, u pismu se navodi da je "potrebno da budu svesni da su moguće perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore".

Evropska agencija za lekove upozorila još prošle godine na ovaj lek

Evropska agencija za lekove (EMA) još u decembru prošle godine preporučila je da se povuku lekovi sa aktivnom supstancom folkodin, koji se primenjuju u lečenju neproduktivnog (suvog) kašlja kod odraslih i dece. U Srbiji je u prometu lek Folkodin Alkaloid u tabletama.

Agencija je utvrdila da ovi sirupi mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navela je EMA.

 

Izvor: Blic

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.