16. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

CENA kesice "aleve" paprike u prodavnicama košta kao kilogram mesa. Pakovanje od 200 grama doguralo je skoro do 600 dinara. Potrašače je ovih dana neprijatno iznenadila cena začina koji se u srpskoj kuhinji obilno koristi i gotovo je nezamisliva priprema jela bez njega.

 

- Šokirala sam se kada sam prošle nedelje videla da 200 grama aleve mlevene paprike košta 574 dinara i da su je snizili 30 odsto jer je pred istek roka - kaže Beograđanka Snežana Stanković. - Ne znam da li su proizvođači podigli cenu, ili trgovci svoje marže, ali ovo je preterano. Pretpostavljam da je paprika dospela pred istek roka, jer niko nije hteo da plati 600 dinara za začin kada za toliko para može da kupi kilogram svinjetine.

Foto: Racool_studio 

 

Većina građana, kako dodaje, svakodnevno koristi taj prozvod za pripremu jela. Ona navodi da njena porodica obično 200 grama potroši za mesec dana. Čitalac "Novosti" Mladen M. iz Vranja kaže da je na pijaci u njegovom gradu mlevena paprika duplo jeftnija nego u prodavnicama. On savetuje građane da uvek uporede cene pre nego što donesu odluku gde će da pazare.

- U Vranju 100 grama mlevene paprike košta 120 dinara, a kilogram 1.200 dinara - ističe Mladen. - Ova paprika je mnogo kvalitetnija od one u radnjama, domaća je, ručno tucana.

U troginskim lancima koje su obišli naši reporteri redovna cena 100 grama aleve paprike kreće se od 230 do 310 dinara. Na akciji, samo u prodajnim objektima jednog megamarketa, može se naći najjeftinija kesica, koja košta 190 dinara. Proizvodi pod oznakom robne marke uvek imaju povljniju cenu zbog nižih troškova proizvodnje, pa se tako 100 grama mlevene paprike prodaje od 197 do 212 dinara.

Kako sazanajemo u jednom megamarketu, brend "aleva" je podigao cene početkom marta oko 10 odsto.

- Neobično je što je tako velika razlika u cenama među trgovinskim lancima - kažu naši sagovornici. - Razlog može da bude da neki lanac još ima zalihe i prodaje po starim nabavnim cenama.

Izvor: Novosti

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.