19. 06. 2024.

Infoteka

Ovaj deo predstavlja nepresušni izvor informacija i svojevrsnu bazu znanja. Razvrstani u nekoliko glavnih kategorija svaki prikazani slučaj
može se primeniti na bilo koga od nas. Iz tog razloga smatramo korišćenje ovih saveta neophodnim u nameri da stvorimo obrazovanog potrošača.

Podkategorije:

PITANJE:

Postovani,

07.11.2009 u marketu Rodic, Sremska Mitrovica sam kupila notebook-racunar marke MSI CR-500, sa garancijom od 2 godine. Par dana pre isteka prve godine poceo je da se gasi tokom rada. Pozvala sam prodavnicu gde sam kupila i objasnili su mi da oni ne servisiraju vec to radi MSI SERVIS koji se nalazi na Novom Beogradu ,ul. Djordja Stanojevica 4 (adresa je sa etikete koju su oni nalepili na kutiju u servisu). Pozvala sam call centar i objasnili su da posaljem racunar sto sam i uradila 17.11.2009. Pozivom su me obavestili da mu je pokvaren „cooler”. Zamenili su ga i vratili mi racunar 24.11.2009.

Racunar je radio do aprila sledece godine da bi se javio isti problem. Jednom se ugasio i vise nisam mogla da ga upalim. Ponovo sam obavestila servis i poslala im racunar brzom postom 12.04.2011. Vracen mi je racunar popravljen. Dok je bio na servisu obavestili su me da mu je ponovo pokvare „cooler” ali i ‘‘optika” kao i hard disk sa svim podacima koji su bili od izuzetne vaznosti za mene.. Da li su mi stavili i manji hard disk??? Sada 4 meseca kasnije moj racunar se ponovo pregreva a garancija po prvobitnom racunu vazi do 6.11.2011. Jos uvek se nisam obratila servisu za popravku jer zelim da znam svoja prava. Popravka po sistemu „drzi vodu dok majstori odu”, smatram da mi je nanela stetu. I da li ce i treci put kompjuter biti popravljen i raditi dok ne istekne garancija… Sta posle????

ODGOVOR:

Poštovana,

s obzirom na Vašu primedbu kao potrošača, a koja primedba se odnosi na neispravnost računara, prvenstveno moramo da nagasimo da trgovac ne može da prenosi odnos sa servisom na potrošača, jer trgovac u smislu člana 52. Zakona o zaštiti potrošača odgovara za nesaobraznost robe ugovoru, on je taj koji je prodao robu, te je isti i obavezan da nesaobraznost otkloni.

Kako se Vaš problem odnosi na isti kvar koji se pojavljuje sada već po treći put, a opravkom se isti otklanja na veoma kratak period, potrebno je da trgovcu izjavite reklamaciju u pisanom obliku, da iznesete problem i postavite zahtev za raskid ugovor, odnosno povraćaj novca, a iz razloga što nesaobraznost ne može da se otkloni opravkom bez značajnih neugodnosti za potrošača u smislu člana 54. Zakona o zaštiti potrošača. Zakon o obligacionim odnosima u članu 497. navodi da raskid ugovora zbog nedostataka stvari (nesaobraznosti) proizvodi ista dejstva kao i raskid dvostranih ugovora zbog neispunjenja. Dejstva raskida ugovora zbog neispunjenja definisana su u članu 132. istog zakona gde se, između ostalog, navodi da su raskidom ugovora obe strane oslobođene svojih obaveza, izuzev obaveze na naknadu eventualne štete, te ako je jedna strana izvršila ugovor potpuno ili delimično, ima pravo da joj se vrati ono što je dala.

Trgovac je obavezan da Vam na reklamaciju odgovori u pisanom obliku u roku od 15 dana od dana prijema reklamacije u smisli člana 58. Zakona o zaštiti potrošača, a ukoliko to ne uradi,čini prekršaj, što je potrebno prijaviti nadležnoj tržišnoj inspekciji.

Dakle, reklamaciju izjavljujete trgovcu, odnosno marketu Rodić, a ne serviseru i to u pisanom obliku, a najbolje putem popšte – preporučeno sa povratnicom, radi obezbeđenja dokaza o datumu kada je trgovac primio pismenu reklamaciju, od kojeg datuma se računa napred navedeni rok.

S poštovanjem,
Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine