19. 06. 2024.

Infoteka

Ovaj deo predstavlja nepresušni izvor informacija i svojevrsnu bazu znanja. Razvrstani u nekoliko glavnih kategorija svaki prikazani slučaj
može se primeniti na bilo koga od nas. Iz tog razloga smatramo korišćenje ovih saveta neophodnim u nameri da stvorimo obrazovanog potrošača.

Podkategorije:

PITANJE:

Kratak opis primedbe: kupljena pvc vrata, ustanovljeno da su kriva ,pisana reklamacija ,odobrena zamena medjutim vec mesec dana oglasavaju se sa razlicitim izgovorima .tako da do zamene nije doslo .

ODGOVOR:

Poštovani,

s obzirom na to da trgovac nije ispoštovao rok u kojem se obavezao da će zameniti sporna vrata, potrebno je da se istom obratite u pisanoj formi i zahtevate povraćaj novca. Član 54. Zakona o zaštiti potrošača, između ostalog propisuje da svaka opravka ili zamena mora da se izvrši u primerenom roku i bez značajnih neugodnosti za potrošača, te da potrošač ima pravo da vraskine ugovor, ako ne može da ostvari pravo na opravku ili zamenu, odnosno ako trgovac nije izvršio opravku ili zamenu primerenom roku ili ako trgovac nije izvršio opravku ili zamenu bez značajnih neugodnosti za potrošača. Član 132. stav 1 i 2 Zakona o obligacionim odnosima propisuje da su raskidom ugovora obe strane oslobođene svojih obaveza, izuzev obaveze na naknadu eventualne štete, te ako je jedna strana izvršila ugovor potpuno ili delimično ima pravo da joj se vrati ino što je dala.

S poštovanjem,
Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine