14. 07. 2024.

Infoteka

Ovaj deo predstavlja nepresušni izvor informacija i svojevrsnu bazu znanja. Razvrstani u nekoliko glavnih kategorija svaki prikazani slučaj
može se primeniti na bilo koga od nas. Iz tog razloga smatramo korišćenje ovih saveta neophodnim u nameri da stvorimo obrazovanog potrošača.

Podkategorije:

PITANJE:

Kako jedan proizvod, i to veoma poznatog proizvodjača – boja za kosu, može da nema datum proizvodnje tj. rok trajanja? Drugo, kako naše trgovine uzimaju takvu robu, zar tu ne postoji neka kontrola? Obrazloženje prodavca je da datum stoji na kutijama (koje se sigurno bacaju, a i ja ne kupujem ambalažu u kojoj je dopremljena roba a konkretan proizvod nema svoju kutiju). Da li je to uopšte original ili neka kopija?

ODGOVORI:

Osnovna namena deklaracije jeste upravo označavanje proizvoda bitnim podacima. Rok upotrebe (i/ili datum proizvodnje) je jedan od tih obaveznih podataka i ne postoji način da ga nema na svakoj pojedinačnoj kutiji koja se nudi potrošaču. Ukoliko, dodatno, taj proizvod nema čitku deklaraciju na srpskom jeziku postoji velika mogućnost da je isti kopija/falsifikat. Do sada se nismo sretali sa ovom pojavom i bilo bi dobro kada biste nam uputili dodatne informacije o tome gde ste kupili takav proizvod kako bismo preduzeli adekvatne mere.