22. 05. 2024.

Infoteka

Ovaj deo predstavlja nepresušni izvor informacija i svojevrsnu bazu znanja. Razvrstani u nekoliko glavnih kategorija svaki prikazani slučaj
može se primeniti na bilo koga od nas. Iz tog razloga smatramo korišćenje ovih saveta neophodnim u nameri da stvorimo obrazovanog potrošača.

Podkategorije:

PITANJE:

Kratak opis primedbe: 19.03.2011.kupljene patike, reklamirane prvi put 14.05.2011. i dobijene nove, koje su nosene mesec dana jer su usledile vrucine, tj. ponovo je doslo do problema na peti. Nudili su nam novu robu uz doplatu, jer je sve preko vred.patika 7.490,00 din. Nista nam ne odgovara, rekli su da pare ne vracaju, a kako sam rekla da sam se konsultovala, sada vracaju samo 50% novca. Sta da radimo? Molim za savet, unapred hvala puno!

ODGOVOR:

Poštovana,

što se tiče Vaše primedbe koja se odnosi na način postupanja trgovca Fashion Company d.o.o, a u smislu člana 54. Zakona o zaštiti potrošača kod nesaobrazne robe potrošač ima pravo da se opredeli za opravku ili zamenu, ukoliko niti zamena, niti opravka nisu moguće, odnosno ukoliko trgovac ne može da otkloni nesaobraznost opravkom ili zamenom bez značajnih neugodnosti za potrošača, potrošač ima pravo da zahteva raskid ugovora i traži naknadu štete. U smislu člana 132 Zakona o obligacionim odnosima raskidom ugovora obe strane su oslobođene svojih obaveza, te ako je jedna strana izvršila ugovor potpuno ili delimično ima pravo da joj se vrati ono što je dala.

Dakle, u skladu sa napred navedenim, pošto trgovac nije u mogućnosti da okloni nesaobraznost robe zamenom, Vi imate pravo da zahteva popvraćaj novca u iznosu koji ste dali trgovcu na ime kupoprodajne cene patika.

S poštovanjem,
Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine