22. 05. 2024.

Infoteka

Ovaj deo predstavlja nepresušni izvor informacija i svojevrsnu bazu znanja. Razvrstani u nekoliko glavnih kategorija svaki prikazani slučaj
može se primeniti na bilo koga od nas. Iz tog razloga smatramo korišćenje ovih saveta neophodnim u nameri da stvorimo obrazovanog potrošača.

Podkategorije:

PITANJE:

Nedavno sam u prodavnici kupila paštetu koju, inače, redovno konzumiramo. Medjutim, kada smo otvorili istu bili smo zaprepašćeni: više je bilo budji nego paštete?! Kako trgovine mogu da prodaju ovakvu robu, a posebno hranu?

ODGOVOR:

S obzirom da iz Vašeg pisma ne vidimo da je problem u roku upotrebe pretpostavljamo da je proizvod sa te tačke ispravan. No, potpuno ste u pravu što se tiče izgleda i sastava. Medjutim, trgovine nemaju niti pravo niti obavezu da vrše pregled fabrički zapakovanih namirnica. Očekuje se da je svaki proizvod potpuno zdravstveno bezbedan i ispravan. Ovaj slučaj govori o mogućnosti da, usled neadekvatnog pakovanja/zatvaranja proizvoda dođe do ovakve pojave. Jedino što možete uraditi jeste da vratite paštetu i slučaj prijavite nadležnoj inspekciji – sanitarnoj.